10 ting du får med Snow Leopard

10 ting du får med Snow Leopard

Snow Leopard er lansert og blir tilgjengelig på fredag. Her er ti nyheter du får i Apples kommende operativsystem, OS X 10.6.

OS X 10.6, også kjent som Snow Leopard, er i anmarsj. Fredag 28. august kommer det nye operativsystemet, og allerede nå kan du forhåndsbestille det fra nettbutikken Apple Store.

Snow Leopard kan komme til å bli et av Apples viktigste operativsystemer noensinne. Aldri før har selskapet hatt så store markedsandeler og muligheten til å stjele ytterligere brukere fra både Microsoft og Linux-verden.

Suksessen med iPhone har fått mange Windows-brukere til å løfte blikket over på Mac. Hvorvidt disse kommer til å ta steget over til Mac-verden eller håpe på at Windows 7 redder dagen, vil bare tiden vise.

SE BILDESERIE:

10 ting du får i Snow Leopard

Presterer bedre enn Leopard

Ved første øyekast kommer mange som oppgraderer til Snow Leopard, til å bli skuffet. Snow Leopard ser nesten identisk ut som forgjengeren Leopard. De største forskjellene merkes først når du begynner å grave litt under overflaten.

Snow Leopard har stort sett blitt skrevet om fra grunnen av og er nå optimalisert for ytelse. Det betyr at operativsystemet kommer til å prestere bedre enn Leopard på den samme datamaskinen. Noe som er uvanlig når et operativsystem oppgraderes.

En av de største nyhetene er at OS X nå kan kjøres i 64-bit modus. Den største fordelen med dette er at programmer som er skrevet med støtte for 64-bit kan utnytte mer enn fire gigabyte arbeidsminne.

64-bitsprogrammer kan dessuten bli betraktelig mye raskere om de arbeider mye med matematiske utregninger som bildebehandlingsprogrammer. Adobe jobber for fullt på en 64-bitsversjon av Photoshop som skal komme senere i år.

Snow Leopard får også en ny teknikk som heter Grand Central Dispatch. Enkelt forklart er det en teknikk som lar programutviklere utnytte kraften i Intels Core 2 Duo-prosessorer.

Grand Central Dispatch fordeler arbeidskraften mer effektivt mellom prosessorens ulike kjerner, hvilket ifølge Apple skal øke ytelsen svært mye. Teknikken kan imidlertid bare utnyttes av programmer som utvikles spesifikt for Snow Leopard.

En annen teknikk som er innført i Snow Leopard er noe som heter OpenCL. OpenCL er likt Grand Central Dispatch, en teknikk som fordeler arbeidskraften bedre mellom prosessor og grafikkprosessor. Vi kommer med størst sannsynlighet til å få se bedre ytelse i spesielt dataspill takket være OpenCL.

LES OGSÅ:

Slik får du 64-bit Snow Leopard

Visuelle nyheter

Selv om det ved et første øyekast ikke ser ut til å være noen synlige nyheter i Snow Leopard, finnes det en hel del mindre godsaker i grensesnittet. Stacks har blitt litt smartere og du kan nå også navigere i undermapper.

En av de beste forbedringene med Stacks er at du kan legge til Programmappen i Docken og på den måten få raskt tilgang til programmene på din Mac. Rutinerte brukere velger sikkert som tidligere å bruke Spotlight for å starte programmer, men for dem som kommer fra for eksempel Windows er dette veldig nyttig.

Filhåndtereren Finder har også fått noen mindre oppdateringer som gjør det mer effektivt å søke og håndtere filer.

SE BILDENE:

10 ting du får i Snow Leopard

Oppsummering

Av den informasjonen vi har klart å skrape sammen om Snow Leopard, så kommer de synlige nyhetene ikke til inneholde noen livsviktige forskjeller. Det er kanskje derfor Apple har valgt å sette prisen på bare 269 kroner for å ikke skuffe kundene.

Det betyr imidlertid ikke at Snow Leopard er en ubetydelig oppgradering. Tvert imot. Hele operativsystemet er blitt skrevet om fra grunnen og vi kan trolig forvente oss å se de store nyhetene først når det slippes programmer som er tilpasset Snow Leopard.

Av de som har testet de seneste betaversjonene av Snow Leopard har inntrykkene vært svært positive. Mange har uttrykt at det er markant raskere enn Leopard på samme datamaskin.

Hvorvidt Snow Leopard kommer til å bli en seriøs konkurrent til Windows 7 er for tidlig å si noe om. Apples evne til å lage attraktive og smidige løsninger gjør at Snow Leopard trolig kan komme til å lokke til seg en helt ny kundeskare.

En ting er imidlertid sikkert, for 269 kroner hersker det ingen tvil om at det er verdt å oppgradere.

(Artikkelforfatteren jobber for Macworlds søstertidsskrift i Sverige. Originalartikkelen finner du på Macworld.se.)

Komponenter