10 ting vi vil ha i neste iPhone OS

10 ting vi vil ha i neste iPhone OS

Torsdag viser Apple frem versjon 4 av iPhone-operativsystemet. Her er vår ønskeliste.

Torsdag viser Apple frem neste store versjon av iPhone-operativsystemet. Den ferdige versjonen kommer mest sannsynlig til sommeren sammen med en ny iPhone-modell. Det er likevel ventet at en utviklerbeta slippes for at iPhone-utviklerne skal kunne forberede programmene sine på den nye programvaren.

Ved fjorårets oppgradering til iPhone OS 3 fikk vi en rekke etterlengtede funksjoner - MMS, klipp-og-lim, universelt Spotlight-søk, push-oppdateringer. Men hva er det som fortsatt mangler? Her er våre topp-ønsker.

Les mer:

iPhone OS 4 vises frem torsdag

1. Multitasking for alle

iPhone kan kjøre flere oppgaver samtidig, men bare med Apples egne programmer. Tredjepartsprogrammer må enn så lenge nøye seg med push-oppdateringer, og i svært mange tilfeller er ikke dette godt nok. Tenk hvor bra Spotify og den kommende Wimp-applikasjonen hadde blitt hvis man kunne bruke dem samtidig som man surfet eller sjekket mail.

2. Bedre hjemskjerm

Hjemskjermen på iPhone begynner å bli utdatert. Vi ønsker oss mer fleksibilitet, muligheten til å legge til widgets, huskelapper og lignende.

Dessuten burde Apple forbedre varsel-systemet. For eksempel burde det vært gjort mer tydelig hva slags meldinger man mottar. Tikker det inn en tekstmelding, burde det kommet et symbol på skjermspareren eller i statusfeltet øverst. Og var det en tekstmelding du fikk eller var det en push-oppdatering fra Facebook?

3. Bedre app-administrasjon

Å organisere programmene på iPhone-skjermene er håpløst. iTunes kommer med en funksjon for organisering av programmer, men heller ikke denne er spesielt bra. Vi ønsker oss enklere administrasjon og kanskje muligheten til å gruppere programmer i mapper eller lignende.

4. Trådløs synkronisering

For å synkronisere en iPhone må du koble den til en Mac eller pc. Men vi skulle ønske at dette var mulig uten en usb-tilkobling. Kanskje ikke hvis du skal overføre filmer, men for en mindre datamengde burde det vært mulig å synke via det trådløse nettverket.

5. E-post-forbedringer

Mail-programmet på iPhone er i stadig forbedring, men noe av det vi savner mest er en felles innboks for alle e-postkontoer. Nå må du navigere deg inn og ut av hver enkelt konto for å sjekke og lese e-postmeldinger.

6. Landskapsmodus

Flere iPhone-programmer har i dag støtte for landskapsmodus, men i noen tilfeller hadde dette også vært nyttig for hele iPhone-skjermen. På iPad finnes det en egen knapp for å bytte fra og til landskapsmodus - vi ser gjerne at noe lignende kommer til iPhone.

7. Mer Bluetooth

Bluetooth-støtten i dagens iPhone OS er begredelig. Det er kun mulig å koble til Bluetooth-hodetelefoner, i tillegg til at iPhone kan kommunisere via Bluetooth med lydanlegget i en del biler. Men hva med tastatur og andre duppedingser? Og hva med overføring av filer og utskrift av dokumenter?

8. Bedre bildehåndtering

Jo flere bilder du har i kamerarullen på iPhone, jo lenger tid tar det å sikkerhetskopiere den når du kobler til maskinen. Med 600-700 bilder blir det dessuten et mareritt å finne frem til gamle bilder. Du kan riktignok importere organiserte bildealbum fra iPhoto på Mac eller Adobe Album og Adobe Photoshop Elements på Windows-pc, samt importere bilder organisert i mapper. Men iPhone-brukere ønsker bedre organisering av bilder direkte på iPhone - for eksempel muligheten til å opprette nye album og organisere bildene deretter.

9. Kontakter

Et av ryktene som går om iPhone OS 4.0 er en funksjon for å legge kontakter til som ikoner på hjemskjermen. Dette er en av flere ting vi ønsker oss når det gjelder kontakter. Muligheten for å linke kontakter opp mot Facebook og Twitter burde også vært bedre.

10. Ukevisning i kalender

Et veldig konkret ønske. I dagens iPhone-operativsystem er det kun mulig å se kalenderen som liste, dag eller måned.

Hvilke forbedringer ser du mest frem til i iPhone 4.0? Legg igjen en kommentar nedenfor!