10 ting vi vil ha til nye iPhone

10 ting vi vil ha til nye iPhone

Det går mot ny iPhone i juni. Her er vår ønskeliste.

Tirsdag i neste uke vil Apple vise frem neste utgave av operativsystemet til iPhone. I tillegg vil et helt nytt utviklersett for telefonen (Software Development Kit) bli tilgjengelig.

Når det nye iPhone-operativsystemet vil bli lansert har Apple foreløpig ikke sagt noe om. Skal vi tro amerikanske Computerworld virker det imidlertid svært sannsynlig at det skal lanseres sammen med en ny telefon under WWDC-messen i San Francisco i juni.

LES OGSÅ:

iPhone blir ny

Hva som blir nytt i den tredje versjonen av iPhone-programvaren er ennå ikke kjent. Spekulasjonene er mange og ønskelisten er lang. Svenske Macworld har laget en ønskeliste. Her er den norske utgaven.

1. MMS

Et problem for mange iPhone-brukere har vært den manglende støtten for bildemeldinger (MMS). Det finnes tredjepartsprogrammer som fikser dette, men på dagens mobilmarked burde MMS være en selvfølgelighet, også på iPhone.

2. Klipp-og-lim

Dette er antageligvis en av de mest etterspurte funksjonene blant iPhone-brukere. Muligheten for å kunne kopiere tekst fra et program og deretter klistre det inn i et annet ville øke brukervennligheten betraktelig. Grunnen til at Apple tidligere ikke har lansert denne funksjonen, er antageligvis fordi det ikke er så lett å implementere den i iPhone. Vi håper dette har endret seg.

3. Bedre Bluetooth

Den eneste funksjonen Bluetooth har i dag på iPhone, er muligheten for å koble til trådløse hodetelefoner, i tillegg til at Bluetooth-kommunikasjon fungerer helt eller delvis mot lyd- og telefonanlegg i enkelte biler - blant annet i nye Ford Focus, har vi erfart. Det er ikke mulig å bruke Bluetooth til å overføre filer mellom telefoner og bærbare datamaskiner, til tross for at de fleste andre mobiltelefoner på markedet gjør dette. Bluetooth, ja takk!

LES OGSÅ:

Bruk iPhone som datamus

4. Horisontalt tastatur

Av en eller annen merkelig grunn er det ikke mulig å få horisontalt tastatur når du skal skrive tekstmeldinger eller e-post i iPhone. Det fungerer kun i nettleseren Safari, noe som kan virke litt merkelig. Dette burde være en enkel sak å få til og vi går ut fra at funksjonen kommer i versjon 3.0.

5. Bakgrunnsprosesser

Multitasking er en egenskap mange iPhone-eiere har på ønskelisten sin. Altså muligheten til å kjøre programmer i bakgrunnen, samtidig som man holder på med noe annet. En av grunnene til at telefonen er så brukervennlig og rask er at den ikke støtter denne egenskapen. Skulle det ligge programmer i bakgrunnen og dra prosessorkraft ville telefonen mest sannsynlig bli treg. Det finnes imidlertid noen programmer det hadde vært kjekt å ha liggende i bakgrunnen. Hører dere, Apple?

6. Push-oppdateringer

Øverst på ønskelisten til mange står push-oppdateringer, som gjør det mulig å "vekke" programmer som ligger og hviler i bakgrunnen, for eksempel direktemeldingsprogrammer. Opprinnelig var det tenkt at versjon 2.0 av iPhone skulle få støtte for push-oppdateringer, men av ukjente årsaker ble det fjernet i siste liten. Vi håper at dette ikke skjer igjen.

LES OGSÅ:

To av tre bruker iPhone

7. Universelt søk

Svært mange etterlyser en søkefunksjon som gjør det mulig å søke gjennom hele telefonminnet på telefonen, det vil si kontakter, e-post, tekstmeldinger og andre filer på telefonen. I dag er det bare mulig å søke i kontakter. Tungvint til en smarttelefon å være.

8. Video

Da iPhone 3G ble lansert i fjor sommer, var det mange som håpet at telefonen skulle få støtte for video, det vil si at det skulle være mulig å ta video med telefonens innebygde kamera. Det fikk den ikke. Det finnes tredjepartsprogrammer som fikser dette, men det er på tide at det kommer som standard.

9. Støtte for Flash

Her er meningene delte. Noen brukere vil absolutt ha støtte for Flash, mens andre vil det motsatte. Problemet fra Apples og Adobes side har hittil vært at Flash-programmer tar opp for mye prosessorkraft fra iPhone, så det har ikke vært praktisk mulig å implementere det. Adobe jobber nå for fullt med å lage en Flash-klient for iPhone. Selskapet har imidlertid sagt at de antageligvis ikke vil kunne ferdigstille den i år.

LES OGSÅ:

iPhone forbudt hjemme hos Bill Gates

10. Modemtilkobling

Til tross for at iPhone 3G har støtte for rask dataoverføring (med 3G), er det ikke mulig å bruke telefonen som et modem sammen med en bærbar datamaskin. Tidligere fantes det et program på App Store som gjorde dette mulig, men Apple fikk det fjernet etter en stund. Vi håper derfor at de har tenkt til å ordne saken selv.

Hvilke funksjoner vil du helst se i den nye versjonen av iPhone? Del dine ønsker i kommentarfeltet nedenfor!