100 000 på App Store - et tilbakeblikk

100 000 på App Store - et tilbakeblikk

Apples programbutikk når enda en milepæl. Her er noe av det vi husker best.

Apple annonserte i går at det nå er mer enn 100 000 applikasjoner tilgjengelig på App Store. Ikke så verst, med tanke på at programbutikken åpnet i juni 2008 med bare 500 applikasjoner i "hyllene". Det finnes over 50 millioner brukere av iPhone og iPod touch verden over. Spill er noe av det brukerne laster mest ned, og iPhone har for lengst gjort seg gjeldende som en seriøs spillplattform.

- App Store har endret den mobile spillindustrien for alltid. Programbutikken har gjort det mulig for oss å utvikle spill av høy kvalitet som har blitt en stor suksess hos kundene, sier Travis Boatman, sjef for EA Mobile i en pressemelding.

Milepæl på milepæl

Det kan virke som om App Store når nye milepæler nesten hver eneste måned. I slutten av september var det 85 000 applikasjoner på App Store. Da hadde Apple også hatt over 2 milliarder nedlastinger fra programbutikken.

Men, selv om Apple slår på stortrommen med at det finnes 100 000 programmer til iPhone og iPod touch, kan det være verdt å nevne at mange av programmene finnes i to utgaver, en fullversjon og en gratis prøveversjon. Dermed er antall unike titler trolig langt mindre.

Mange kritiserer App Store for at det er altfor for mye programmer der. For mye søppel og for mange piratkopierte programmer. Men det finnes unektelig mange høydepunkter. Vårt amerikanske søstertidsskrift PC World har oppsummert de første 17 månedene:

De første: App Store åpnet med 500 applikasjoner. Her fantes blant annet mobilversjoner av MySpace, Facebook og Ebay og en iPhone-versjon av det populære konsollspillet Super Monkey Ball.

Milliard-nedlastingen: Bump lar deg utveksle kontaktinformasjon med en annen iPhone-bruker ved å støte hendene sammen samtidig som man holder en telefon i hver. Apple nådde denne milepælen i april.

Første kontroversielle program: I Am Rich, en applikasjon som ble solgt for 1000 dollar, den ble trukket fra App Store etter et par dager med debatt i bloggosfæren. Det antas at åtte personer lastet ned applikasjonen i løpet av dens korte levetid.

Første voksen-program: Hottest Girls, som navnet antyder, er et bildegalleri med over 2 000 nakne, toppløse eller lettkledde kvinner, og det var den første applikasjonen i sitt slag som Apple godkjente. Med foreldrekontroll i iPhone OS 3.0 så Apple ut til å bli litt mindre paranoide angående voksent innhold. Applikasjonen ble siden fjernet.

Mest kontroversielle applikasjon (eksisterende): Baby Shaker, en applikasjon som lar deg riste iPhone for å få en tegneseriebaby til å slutte å gråte. Applikasjonen var på App Store rundt en uke, men den tok opp spørsmålet om hvorvidt Apple burde sitte med den endelige avgjørelsen.

Mest kontroversielle applikasjon (ikke-eksisterende): Google Voice fikk oppmerksomheten til det amerikanske teletilsynet, Federal Communications Commission, etter å ha blitt avslått - eller bare ikke godkjent ennå, ifølge Apple - fra App Store.

Mest populære (gratis): Facebook, ifølge Apple. Ikke overraskende.

Mest populære (betal): Crash Bandicoot Nitro Kart 3D, ifølge Apple i april. En rapport fra rundt samme tid sa imidlertid at Tap Tap Revenge var nummer én.

Hva er ditt beste/verste program på App Store?

Les om: