19-åring lanserer Norgesavisa

19-åring lanserer Norgesavisa

Norgesavisa for iPhone er lansert. Vi har testet programmet.

19 år gamle Erik Storli fra Bodø har lansert iPhone-programmet «Norgesavisa», som gir rask tilgang til 250 norske aviser og tidsskrifter på web. Vi har testet programmet.

11 kroner er prisen for applikasjonen, som kan kjøpes og lastes ned fra App Store.

Oppdatert

Ideen bak programmet er at «Norgesavisa» skal gjøre det lettere å holde seg oppdatert med alt fra nasjonale hendelser til nyheter fra hjemstedet sin, det hele mens man befinner seg i ett og samme program.

LES OGSÅ: Finn ledig bysykkel med iPhone

«Norgesavisa» omfatter ikke bare nyheter fra dagspressen. Det er også lett å få med seg for eksempel it-nyheter, ettersom både PC World og Macworld er blant webstedene som er med på listen av medier man kan få nyheter fra.

Du finner flere av konkurrentene våre der, også.

Enkelt i bruk

Nederst i programvinduet kan du velge om du vil se «Siste Nyheter«, «Mine Nyheter» eller «Mine Aviser». Vi startet med avisene og la inn et antall dagsaviser og andre publikasjoner som vi ønsket oppdaterte nyheter fra. Man kan velge riksaviser – de mest kjente i Oslo – eller lokalaviser, som gir mulighet til fylkesbaserte valg. Eller du kan gå på aviser og tidsskrifter i andre kategorier, som reiseliv, sport, fritid, teknologi, underholdning, helse og livsstil og så videre.

I vinduet som vises når du velger ut dine publikasjoner, har du blant annet mulighet til å bestemme hvor mange saker som skal vises fra hver publikasjon. Har du valgt få publikasjoner, er det sikkert greit med mange nyheter fra hver, men hvis du vil se nyheter fra mange publikasjoner, er det praktisk å kunne begrense antall saker fra hver for at nyhetslisten ikke skal bli for lang og uoversiktlig. Løsningen fungerer utmerket.

Hvis du deretter velger fanen «Siste Nyheter», får du en oversikt over de ferskeste nyhetene fra dine valgte publikasjoner.

Et interessant alternativ er «Mine Nyheter», som baserer seg på søkeord som du selv legger inn i en liste. Programmet viser sakene med en angivelse av hvor mange saker som er funnet av hvert søkeord.

Programmet kan brukes både loddrett og vannrett. Loddrett visning gir best oversikt, men vannrett visning fungerer best hvis du kommer inn på websider som ikke er tilpasset mobiltelefon eller iPhone.

Forbedringer underveis

Vi har prøvd den aller første versjonen av applikasjonen. En aldri så liten svakhet vi oppdaget var at det hos noen av avisene – i skrivende stund blant annet hos VG – blir hentet inn de «generelle» websidene i stedet for de iPhone-tilpassede, som mange publikasjoner viser hvis du går direkte til webstedet. Programskaperen sier til Macworld.no at han vil se nærmere på dette.

LES OGSÅ: Endelig bil-gps på iPhone

En oppdatering til versjon 1.1 er trolig allerede underveis når disse linjer skrives. Der vil det forhåpentlig bli fjernet en feilmelding om tilkoblingsproblemer som stadig dukket opp da vi prøvde programmet.

Nyttig?

Hvor nyttig er «Norgesavisa»? Det kommer an på hvor nyhetshungrig du er, men førsteinntrykket var at dette er et nyttig supplement og i noen grad også et attraktivt alternativ til vanlig nettlesersurfing.

Selv om det er lett i Safari-nettleseren å lage en bokmerkesamling for de avisene man pleier å surfe på, er opplegget med alle de siste nyhetene samlet i ett vindu besnærende. Med ett tapp på iPhone-skjermen får man oppdatert toppnyhetene fra mange aviser samtidig.

Nyhetsjakt via søkeord slik det fungerer i «Norgesavisa», er også en effektiv måte å oppdatere seg på.

Finner du en nyhetssak som du tror andre kan være interessert i, er det en enkel meny for å sende linken til andre via e-post eller Twitter.

«Norgesavisa» er naturligvis ikke det eneste verktøyet for nyhetssøk – Google Nyheter, som fungerer i vanlige nettlesere, er et nærliggende eksempel. Men kombinasjonen av norsk tilpasning og god iPhone-funksjonalitet gjør at «Norgesavisa» blir et spennende produkt å følge i tiden som kommer.

Blant våre ønsker for fremtidige versjoner er mulighet for at den enkelte bruker i større grad kan tilpasse oppsettet til egen smak og behag, for eksempel med forskjellige sorteringsløsninger.

- Lett for hobbyutviklere

Programskaperen, Erik Storli, er nettopp ferdig med videregående skole. Han jobber i butikk og er selvlært på data og programmering. Da han begynte på videregående skole i 2006, kjøpte han seg en MacBook, og siden har han vært det han kaller Apple-frelst.

LES OGSÅ: Samsung vil lage Google-mobil

Han har vært iPhone-bruker helt siden 2G-modellen kom – altså siden før iPhone var tilgjengelig i Norge. Senere har han naturligvis hatt 3G-modellen, og nå er han den lykkelige eier av en iPhone 3GS.

- Grunnen til at jeg har engasjert meg for iPhone/iPod touch-programutvikling er for det meste hvordan Apple har strukturert det hele med programutvikling til iPhone/iPod touch, sier Erik Storli til Macworld.no.

- Det er utrolig lett for en hobbyutvikler som meg å lage noe som takket være Apple kan distribuere til alle eiere av iPhone/iPod touch på meget enkelt vis, sier han.

Vi merker oss at Apples panikk for å støte sine kunder er ekstrem, sett med norske øyne. For å få lov å kjøpe «Norgesavisa», må du være over 17 år, og du må tåle å lese om voksne emner, om alkohol, tobakk og narkotika, du må være forberedt på både virkelig og innbilt vold, banning, nakenhet og ondskapsfull humor. Så sier App Store.

Kjenner du til noen andre norske løsninger for raske søk i nyhetsbildet? Bruk gjerne kommentarfeltet til å oppdatere våre lesere på dette spørsmålet.

Les om: