20 år med Pentium

22. mars 1993 lanserte Intel den første Pentium-prosessoren.

Publisert Sist oppdatert

Produktnavnet Pentium har nå vært med oss i 20 år, etter at Intel den 22. mars 1993 lanserte den første Pentium-modellen.

Den første modellen, med kodenavn P5, ble levert med klokkefrekvens på 60 og 66 MHz og hadde 3,1 millioner ransistorer produsert med 800 nanometersteknologi.

Til sammenligning har dagens raskereste Core i7, modellen 3970X, klokkefrekvens på opptil 4 GHz, er produsert med 32 nonometersteknologi og har nesten 2,3 milliarder transistorer.

De aller første Pentium-prosessorene er kanskje best kjent for "Pentium FDIV"-feilen. Denne gjorde at Intel måtte gi kundene tilbud om å bytte inn prosessorene, men det ble senere også implementert fiks i BIOS og operativsystemer for å unngå denne feilen.

Feilen kunne potensielt krasje systemet eller gi feil resultat i operasjoner. Sannsynligheten for at man skulle bli berørt av feilen ble egentlig regnet som svært liten.

LES OGSÅ:

TEST: Intel NUC: Intel tenker smått

I 1994 kom det en videreutviklet versjon av prosessoren der klokkefrekvensen ble økt til 75, 90 og 100 MHz. Dette ble videre økt til 133 til 200 MHz i 1995 og 1996, før Pentium MMX-prosessoren kom på markedet i 1997.

Pentium-prosessoren ble regnet som en femtegenerasjonsprosessor. Pentium-navnet ble også benyttet videre på Intels sjettegenerasjonsprosessorer, som ble lansert med Pentium Pro i 1995. Arkitekturen for Pentium Pro ble benyttet videre av Pentium II fra 1997 og Pentium III fra 1999.

Pentium 4 ble så lansert i 2000 og innebar store endringer arkitekturmessig. Samtidig ble Pentium Pro-arkitekturen videreført i Pentium M fra 2003, og Pentium M dannet videre arkitekturgrunnlaget for Core-serien av prosessorer.

Pentium-navnet benyttes også i dag. For dagens prosessorer benytter Intel serienavnene Celeron, Pentium og Core. Alle prosessorene er basert på samme grunnarkitektur, men er rettet mot forskjellige ytelses- og markedssegmenter. Pentium blir blant Intels rimeligere og enklere modeller, men kraftigere enn Celeron.

LES OGSÅ:

30 år med Commodore 64

AMD, Cyrix og WinChip hadde prosessorer som var kompatible med hovedkort for tidlige Intels Pentium-prosessor for Socket 7. Dette var imidlertid ikke kloner av prosessoren slik man hadde sett for tidligere prosessorgenerasjoner. Internt hadde prosessorene en annen arkitektur og virkemåte.

I anledningen bør man også få med seg denne klassikeren fra Weird Al: