25 års frelse tåkelegges

25 års frelse tåkelegges

Forsvinner Steve Jobs fra Apple-ledelsen på permanent basis, er Apples fremtidsutsikter i beste fall tåkete.

Apples toppsjef og medgründer Steve Jobs kunne ikke delta på årets Macworld. Det avfødte mange spekulasjoner, spesielt om hans helse og forrige uke måtte Jobs sykemelde seg. I ingen annen bedrift er aksjonærer og kunder så opptatt av topplederen.

Aksjekursen har variert i takt med ryktene om Steve Jobs helsetilstand. Mens aksjekursen til it-selskapene den siste måneden har steget, er det motsatte tilfelle hos Apple.

Forsvinner Steve Jobs fra ledelsen på permanent basis, synes Apples fremtidsutsikter i tåken, spesielt på det vanskelige amerikanske markedet. Noen må inspirere til spennende, alternative it-produkter.

Ruver

For tilhengerne er Steve Jobs og Apple to alen av samme stykke. Den ene kan ikke separeres fra den andre. Steve Jobs ruver så at Fortune Magazine sist høst valgte ham til verdens viktigste leder i 2008.

- Vi tenker ikke på makt, vi tenker på å utvikle fremragende produkter vi selv vil ha og som vi tror kundene også vil elske. Etter så mange år synes jeg at vi er blitt ganske gode, sa Steve Jobs til Fortune, i forbindelse med utnevnelsen av "the Most Powerful Person in Business".

Det aksjonærene er redde for er at hvis Steve Jobs trekker seg, blir det fortsatt gode produkter, men ingen visjon og strategi for hva som utvikles fremover. Dermed skjer det som skjedde forrige gang da Steve Jobs ble kastet ut av Apple. Bedriften blir over tid usynlig i tåken uten evne til å skinne for å møte konkurransen.

For konkurrentene har vist at de kan lære. Apples regneark Visicalc ble forbedret. Macs grafiske vindusmiljø ble kopiert. Iphones betjening vil bli kopiert.

Jubel

For deltagerne på årets Macworld ble det ikke den samme opplevelsen. Steve Jobs evne til å trollbinde en forsamling overgås ikke av noen leder.

"En siste ting" hadde ikke i år samme smell som tidligere. Varierte priser på musikk med 0,69 dollar, 0,99 og 1,29 dollar gjør imidlertid musikkprodusentene blide.

Markedsføringsdirektør Philip W. Schiller lanserte musikksalg uten kopisperre slik at andre enn Apples produkter kan spille musikken. Ti millioner sanger skal bli tilgjengelige i løpet av første kvartal.

- Vi er begeistret over å kunne tilby salg av sanger fra Itunes uten kopisperre og la våre kunder med Iphone 3G laste ned sanger over et 3G-nett, sier Steve Jobs i en pressemelding.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon jubler. Tre års arbeid for å fjerne kopisperren (DRM, Digital Rights Management) er kronet med seier.

- DRM-frie låter er en svært, svært viktig sak, sier Bjørn Erik Thon.

Å kutte kopisperren var helt nødvendig om ikke Amazon skulle få overtaket på musikksalg, hvor kjøp av sanger er uten sperre og med rimeligere priser enn på Itunes.

I 2008 ble Apple verdens største salgskanal for musikk. Siden oppstarten i 2003 har Itunes Store solgt seks milliarder sanger.

Saken fortsetter. Les videre på neste side.

Les om:

Komponenter