27-tommeren endelig i salg

27-tommeren endelig i salg

To måneder etter lanseringen er Apples nye 27-tommers LED Cinema-skjerm endelig kommet i salg i Norge.

Apples etterlengtede 27-tommers skjerm, LED Cinema Display, ble lansert i slutten av juli. Nå, nesten to måneder etterpå, er den for første gang tilgjengelig i den norske Apple Store-nettbutikken. Utsendelsestiden er imidlertid oppgitt til fire uker.

Den norske prisen på skjermen er satt til 8990 kroner inklusive mva.

Eneste Apple-skjerm

Apples skjermutvalg har i senere tid bestått av en 24-tommers Cinema-skjerm og en etter hvert noe alderdommelig 30-tommersmodell. Begge to er nå borte fra markedet til fordel for den nye 27-tommeren, som er den eneste skjermen Apple tilbyr for øyeblikket.

Skjermen er den samme som er integrert i 27-tommersversjonen av iMac. Vi snakker om en bakbelyst TFT-basert aktiv matrise-skjerm med LED-basert bakbelysning.

TFT er forkortelse for Thin Film Transistor, betegnelsen på aktiv matrise-skjermer der hvert bildepunkt styres av fra én til fire transistorer og som er flimmerfrie. LED står for Light Emitting Diodes – halvledende lysdioder som tennes og slukkes svært raskt.

Stor innsynsvinkel

I sin testomtale av 27-tommersskjermen som er brukt på de nyeste iMac-ene, skrev amerikanske Macworld at skjermen utmerker seg med stor innsynsvinkel uten noe merkbart fargeskifte når man ser på skjermen fra skrå vinkel.

Ifølge Apple har skjermen en innsynsvinkel på 178 grader både horisontalt og vertikalt. Kontrastforholdet er oppgitt til 1000:1, og responstiden skal være 12 ms.

27-tommersskjermen har en oppløsning på 2560 x 1440 punkter, og visningsformatet er 16:9. Skjermen er utrustet med Apples inSight-webkamera, mikrofon og 49-watts 2.1-høyttalersystem. Den har også tre strømførende usb-porter.

Skjermtilkobling skjer via Mini DisplayPort.

Skjermen har også Apples MagSafe strømforsyningsport slik at man kan lade opp en bærbar Mac via skjermen – strømforsyningen til den bærbare Mac-en kan man derfor bare la ligge i veska når man benytter maskinen der Cinema-skjermen er plassert.

Skjermen har en innebygd lyssensor som bidrar til å justere lysstyrken etter lysforholdene i rommet, noe som kan bidra til å redusere strømforbruket noe.

Skjermen veier 10,7 kg.

Dyr?

Under en prissjekk fant vi at det foreløpig ikke så mange 27-tommersskjermer på markedet, selv om det begynner å komme flere modeller nå. Prisene spriker fra under 3500 kroner til over 20 000 kroner. En del av de rimeligere skjermene har har lavere oppløsning enn Apple-skjermen, for eksempel 1920 x 1080 punkter, og benytter også billigere skjermteknologi. Skjermer som har samme oppløsning som Cinema-skjermen, altså 2560 x 1990 punkter, finner vi for eksempel i Dells nettbutikk til 8825 kroner: Dell Ultrasharp U2711 med den samme In-Plane Switching-teknologien som Apple benytter i sin Cinema-skjerm.

Det er altså mulig å finne vesentlig rimeligere 27-tommers skjermer på markedet, men skjermer fra kjente merkeleverandører med omtrent de samme spesifikasjonene som Apple byr på ser ut til å ligge på omtrent samme prisnivå.

Test:

iMac 27-tommer Core i5

Les om:

Komponenter