30 år med Mac(intosh)

30 år med Mac(intosh)

Nå er det tre tiår siden den første Mac-en så dagens lys. Apple feirer.

Husker du 1984?

Da kunne du nok ikke unngå å legge merke til at Apple Computer Inc. i USA lanserte en helt ny form for datamaskin.

Den originale Mac-en ble introdusert for verden med brask og bram og umiskjennelig showmanship fra den unge Steve Jobs. Det er vel verd å se en video av dette på YouTube, og det samme gjelder for den legendariske reklamen regissert av Ridley Scott.

Fra Macintosh til Mac

Apple-ansatte langt inn på 1990-tallet var forresten nøye med å si Macintosh, ikke bare Mac, som vi helst sier i dag – og som også er blitt det faktiske navnet på dagens pc-er fra Apple. Norske Macworld, den gang en papirpublikasjon, fikk refs fra den daværende norske Apple-sjefen fordi vi ofte skrev «Mac».

Historien om hvordan den lille, sjarmerende maskinen ble til, er også interessant. Andy Hertzfeld, en av de sentrale skikkelsen i utviklingen, har skrevet en bok om dette: Revolution in the Valley. Denne er også spilt inn som gratis lydbok/podcast - du finner denne her .

Tross mye bravur gikk det ikke så godt for den første Mac-en - den var dyr, hadde lite programvare og solgte langt mindre enn forventet. Maskinen ble etter hvert forbedret, men den første fadesen bidro vesentlig til at grunnlegger Steve Jobs ble presset ut av firmaet kort tid etter.

Opp igjennom de tre tiårene Mac-en har vært med Apple, har den hatt utallige inkarnasjoner - helt frem til dagens MacBook-bærbare, iMac-skrivebordsmodellen; og på et sett og vis også nye Mac Pro. Mange suksesser, og noen bomskudd.

Apple-jubileum

Apple selv benytter nå anledningen til å markere jubileet med ny forside på nettet, en egen jubileums-nettside og en ny video. Direkte link til videoen nedenfor.

Dagens Aple-toppsjef, Tim Cook, benyttet også den historiske markingen til å gi et sjeldent tv-intervju. Dette finner du en kortversjon av helt nederst.

Les om:

Komponenter