30 tommer til pc-en

30 tommer til pc-en

TEST: Vi sammenligner fire storskjermer i bredformat for deg som trenger størst mulig bilde.

De fire 30-tommere i denne testen krever spesielle skjermkort, men ikke så spesielle at de er vanskelig å få tak i eller koster altfor mye. Hovedpoenget er at du trenger dem for å oppnå den høye oppløsningen som disse skjermene kan håndtere.

Les også vår test av seks 24-tommers skjermer

Denne skjermstørrelsen egner seg usedvanlig godt for folk innen finansnæringen som behandler store regneark eller som trenger å se mye informasjon på en gang. De er også glimrende for dem som driver med layout. Her kommer den store plassen virkelig til sin rett. Vi skal heller ikke glemme de av oss som bare må ha en stor skjerm fordi det rett og slett er behagelig å jobbe med.

I denne testen:

Apple Cinema Display M9179
Dell 3007WFP-HC
HP LP3065
Samsung SyncMaster 305T


Vårt valg

Denne klasse har to skjermer som skiller seg fra de to andre. Dell og HP er etter vår mening mer eller mindre identiske når det gjelder bildekvalitet så her måtte vi se etter andre ting. Det som gjør HP til det beste alternativet eller vår mening er først og fremst at den har tre DVI-innganger som vi er helt sikre på at du vil dra nytte av.

Krever rett grafikkort

Skjermene i denne testen har alle en oppløsning på 2 560 x 1 600 punkter og kun DVI-tilkobling. Det man skal være oppmerksom på er at ikke alle pc-er/grafikkort vil klare denne oppløsningen over DVI.

De første vanlige grafikkortene med Dual Link DVI-støtte kom for et par år siden, men selv lenge etter dette har det vært solgt løsninger uten støtte for denne spesifikasjonen som gir en økning fra 1 600 x 1 200 til 2 560 x 1 600 punkter via DVI.

LES TESTEN: Rimelig grafikkort for DirectX 10

Slik har vi testet

Vi har brukt et program som er spesialdesignet med tanke på testing og kalibrering av dataskjermer. Programmet heter Pantone ColorVision Spyder2PRO 2.0.

Programmet er et av de mest anerkjente på markedet for denne typen tester og benyttes av de fleste seriøse amerikanske og europeiske datablader. Programmet er meget avansert og inneholder testmuligheter for stort sett det meste.

Det mest positive med Pantone ColorVision er at programmet benytter en maskinvarebasert kalibreringsenhet for å kalibrere skjermene – uavhengig av testerens øye.

Hver enkelt skjerm blir kalibrert automatisk av kalibreringsenheten, slik at man får kalibrert skjermene så nøyaktig som mulig. Deretter blir alle synlige svakheter forsøkt justert bort.

Vi finjusterer også alle skjermene manuelt etter et fast mønster slik at bildet skal være så likt som mulig på alle skjermene. Vi gjør justeringer for bildestørrelse, fargetone og gråtone, samt at vi prøver å justere bort ting som dårlig fokus, geometriske forvrengninger etc. Når dette er gjort, tar selve testingen til.

Hver skjerm testes individuelt før vi begynner en sammenlignende test. Vi kjører alle skjermene gjennom den samme rekkefølgen av tester. Deretter settes skjermene opp mot hverandre.


LES OGSÅ: Slik velger du riktig LCD-skjerm


Les om: