3D-modeller fra iPhone-bilder

3D-modeller fra iPhone-bilder

Hva med en byste av svigers? Med den nye appen til Autodesk kan du enkelt få det til.

En 3D-scanner er dyr, men en iPhone har du jo allerede.

Nå kan du med en gratis app lage digitale og fysiske 3D-modeller av virkeligheten rundt deg.

3D-modeller hører film- og produktverdenen eller byggebransjen til, tenker du? Og krever dyrt utstyr og spesialkunnskap? Tro om igjen. Takket være den senere utvikling der massiv regnekraft er flyttet ut i skyen kan nå kompliserte beregninger gjøres eksternt.

Og da blir det plutselig allemannseie å digitalisere fysiske objekter på en størrelse du kan bevege deg rundt bare ved å ta en serie med bilder på en iPhone, iPod touch eller iPad. Og billigere enn å gå til en skulptør for å få foreviget deg selv i form av en byste.

Gjort på 1-2-3

Det er programvaregiganten Autodesk som har lansert appen 123D Catch for iOS. Og bruken er superenkel. Fra fysisk til digital modell er det tre trinn: Avfotografering fra alle vinkler (helst over hele halvkulen over objektet), digitalisering i skyen som Autodesks servere tar seg av, og eventuelt etterarbeid i en nettleser.

Til slutt kan du velge å få printet modellen enten ved å bestille på nettet (det er direktelenker fra webappen) eller ved å eksportere til en STL-fil og sende denne til en 3D-printer her hjemme. Det finnes etterhvert relativt rimelige selvbygge-3D-printere å få kjøpt, som MakerBot.

Alternativt kan du eksportere modellen til Mac-programmet 123D Make - også dette fra Autodesk - der du kan lage slices av modellen og printe ut disse på papir. Disse kan igjen brukes som maler for å kutte til skiver i papp eller tynn finer, og så kan disse settes sammen til en mer abstrakt versjon av 3D-modellen.

Alt i alt er det utrolig enkelt å få både digitalisert virkeligheten, etterarbeidet og siden printet den ut igjen. Trenger du en ekstra vase i en serie du ikke finner maken til? Svaret er enklere enn noensinne.

Du kan laste ned 123D Catch for iOS fra iTunes App Store gratis her. Krever iOS 5 eller senere på en iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPod touch (4. eller 5. generasjon), iPad 2 eller 3. generasjon iPad.

Du kan lese mer om 123D Catch hos Autodesk her. Derfra kan du også få opp et galleri med eksempelmodeller som du kan studere i 3D i nettleseren. Se en promovideo nedenfor.

Les om: