4G ikke uten kontroverser

Ekspertene har kranglet lenge om hva som egentlig kan kalles 4G.

Publisert Sist oppdatert

Apples lansering av nye iPad med 4G-støtte har skapt debatt verden over. Hva er egentlig 4G?

I denne artikkelen omtaler vi 4G i betydningen av en standard som kalles LTE – Long Term Evolution, med en maksimal teoretisk kapasitet på 100 megabit per sekund nedstrøms og 50 megabit per sekund oppstrøms.

Dette er en forbedring av en standard som kalles HSDPA, High Speed Data Packet Access, som er en dataorientert standard innen Wideband Code Division Multiple Access – W-CDMA, som tilhører 3G-familien av mobilstandarder. HSDPA omtales ofte som HSPA, fordi det er implisitt at det er snakk om en data-sambandsstandard.

Regelrett krangel

4G har ikke alltid hatt samme betydning. Diskusjonene og de regelrette kranglene om hva som skal kalles 4G, har gått så lenge det har vært klart at datakapasiteten i 3G-nettverket var for dårlig. Til og med noen utviklinger av 3G-standarden har vært kalt «4G».

LTE-standarden omtales av enkelte som «3,9G», siden målet for 4G egentlig skulle være en overføringskapasitet på én gigabit per sekund. Dette er ikke så langt unna tenkingen som gjør at vi i dag omtaler gjeldende mobil bredbånd som 3G+.

«3,5G»

Opprinnelig var UMTS-standarden vi kaller 3G spesifisert til 384 kilobit per sekund, mens den er dratt opp i to omganger med tillegg kalt henholdsvis HSDPA og HSDPA+. HSDPA definerer 14,4 megabit per sekund nedstrøm og 5,7 megabit per sekund oppstrøm, og kaltes «3,5G». HSDPA+ tar dette videre til teoretiske 84 megabit per sekund oppstrøm og 22 megabit per sekund nedstrøm. Å tenke seg at LTE går tigangen fram til «ekte» 4G når 3G gikk 218-gangen på åtte år.

Det er fortsatt ikke ukontroversielt å forenkle dette navnet til 4G, men dette er gjeldende bransjeenighet inntil videre, det vil si til neste forbedring kommer. Første LTE+-standard ser ut til å spesifiseres til 325 megabit per sekund nedstrøm og 86 megabit per sekund oppstrøms. Bli ikke overrasket at enkelte vil kalle dette «3,95G».

Og sånn går no dagan.

Kilder: PC World Norge, Fujitsu Technical Journal, Wikipedia