5 GHz-prosessor fra AMD

5 GHz-prosessor fra AMD

Er klokkefrekvens blitt viktig igjen?

På en måte vil det sikkert kunne regnes som en milepæl fra AMD å kunne lansere en prosessor med 5 GHz klokkefrekvens. Deres nye FX-9590 vil i turbomodus kunne nå denne klokkefrekvensen. Turbomoduset kan benyttes under visse forutsetninger der blant annet ikke alle kjernene benyttes, og man da i stedet kan automatisk "overklokke" de aktive kjernene slik at operasjonene som utføres på de aktive kjernene blir gjort raskere.

AMD kaller dette TurboCore. Hos Intel kalles tilsvarende løsning TurboBoost.

AMD er imidlertid ikke først med prosessorer på over 5 GHz. For eksempel kunne IBM presentere dette for rundt fem år tilbake of sin Power6-prosessor. Dette er imidlertid en annen type prosessor enn AMDs og Intels x86-prosessorer. AMD er først med en x86-prosessor som per offisielle spesifikasjoner skal kunne nå 5 GHz.

Ironisk sett måtte AMD for sine Athlon-prosessorer, tilbake på tidlig 2000-tall, jobbe med å overbevise markedet om at klokkefrekvensen for prosessorene ikke var en korrekt indikator for ytelse i konkurranse med Intels prosessorer.

FX-9590-prosessoren er en videreføring av arkitekturen man har sett for tidligere FX-prosessorer. Fortsatt produseres prosessoren med 32 nanometers produksjons. Prosessoren er spesifisert med åtte kjerner. Riktignok snakker man her om "kjerner i kjerne", der man har åtte kjerner for heltallsprosessering, men bare fire kjerner for flyttallsprosessering. AMD har ikke oppgitt prosessorens vanlige operasjonsklokkefrekvens - altså maksimal klokkefrekvens uten at TurboCore benyttes. Forgjengeren FX-8350 hadde klokkefrekvens på 4 GHz og turbohastighet på 4,2 GHz.

LES OGSÅ:

TEST: Asus U38N: Pen og rimelig pc

Middels ytelse

Med at det foreløpig ikke er gjort større endringer av arkitekturen sammenlignet med AMD FX-8000-serien av prosessorer har vi ikke de store forventningene til ytelsen. Det vi har sett fra tidligere tester er at prosessoren plasserer seg litt varierende opp i mot Intels prosessorer.

Sett totalt sett har FX-prosessorene vært å sammenligne med firekjernede Core i5-prosessorer, mens man på enkelte oppgaver der prosessoren har fått utnyttet alle kjernene har kunne sett den i konkurranse med firekjernede Core i7-prosessorer.

Sett i henhold til at Intel nå også har hatt en ytelsesforbedring gjennom overgang til Haswell-arkitekturen, tror vi nok at den nye FX-9590 på det jevne vil konkurrere ytelsesmessig med for eksempel Core i5-4670 - en firekjerneprosessor med 3,4 GHz klokkefrekvens og 3,8 GHz turbohastighet.

Sett på prisen for FX-8350 i dag, kan det også virke sannsynlig at FX-9590 kan legge seg i samme prissjikt som Core i5-4670.

LES OGSÅ:

TEST: Haswell for stasjonære

Les om:

Komponenter