5800 det neste for ATI

5800 det neste for ATI

AMD har avslørt navnet på sine kommende Directx 11-kort for grafikkortprodusentene.

Enn så lenge har ikke selskapet sagt noe offisielt rundt hva navnet på den kommende grafikkortserien. Men ifølge en rekke asiatiske nyhetsnettsteder har selskapet gitt grafikkortprodusentene beskjed om at den nye serien, ikke overraskende, vil døpes 5800.

Dermed følger Directx 11-kortene samme navnestandard som AMD/ATI har kjørt med de siste årene. Etter alt å dømme vil vi dermed se et kort kalt Radeon HD 5850 som er basert på grafikkbrikken med kodenavn Cypress Pro, og et hakket mer avansert kort kalt Radeon HD 5870. Sistnevnte vil være basert på brikken med kodenavn Cypress XT. Ryktene vil ha det til at kortene i den kommende 5800-serien vil støtte opptil tre skjermer.

LES OGSÅ: Hva er nytt i DirectX 11

Hvorvidt man etter hvert også vil få Radeon HD 5870 X2 og Radeon HD 5890 sies det enn så lenge ikke noe om, men begge de to forrige Radeon-serien kom i X2-utgaver, og ryktene har allerede begynt å svirre om en X2-utgave av 5870 med lansering i november. På X2-kortene benyttes to grafikkprosessorer i samarbeid for 3D-prosesseringen, hvilket gir en markant økning i ytelse. Kompleksiteten for dagens grafikkprosessorer gjør det gjerne langt rimeligere å bruke to grafikkprosessorer i samarbeid enn å utvikle en grafikkprosessor som alene skal gi den samme ytelsen.

Radeon HD 5800-serien vil være basert på 40nm produksjonsteknologi, mot 55nm i 4800-serien. ATI har allerede tatt i bruk 40 nm produksjonsteknologi for sin Radeon HD 4770-serie som ble lansert tidligere i år. Dette er imidlertid en enklere og rimeligere løsning enn 4800-serien. En slik forbedring i produksjonsteknologien gir fordeler i henhold til blant annet strømforbruk, produksjonskostnader og hvor komplekse prosessorer det er mulig å lage.

Slik det ligger an nå ser det ut til at at den nye Radeon-serien vil være klar for lansering mot slutten av september. Hvorvidt det betyr at kortene vil være i butikk allerede da, eller om du må vente til en gang i oktober for å kjøpe et, vites ikke.

Kilde: IDG.se

Les om: