72-timers arbeidsuke

72-timers arbeidsuke

iPhone-fabrikk i Kina anklages for underrapportering av overtid.

I tillegg er arbeidsforholdene årsaken til flere dødsfall blant arbeiderne ved fabrikken de siste ukene, hevder familien til en 15-åring som døde av lungebetennelse.

I et forsøk på å begrense overtidsarbeidet hos sine underleverandører har Apple tidligere gått ut og sagt at arbeidstiden ved fabrikkene som produserer for Apple, skal være på maks 60 timer i uka.

72 timer i uka

Men ved Pegatron, en fabrikk i Shanghai som produserer iPhone for Apple, arbeider de ansatte vanligvis hele 72 timer i uka, hevder China Labor Watch, en organisasjon som har sitt hovedkvarter i New York.

Huang Bin, som er tilknyttet China Labor Watch, var ansatt ved fabrikken i juni, den samme måneden som Apple hevdet at gjennomsnittlig 99 prosent av selskapets underleverandører praktiserte den pålagte begrensningen på 60 timers arbeidsuke.

– Det er umulig å overholde den grensen hvis fabrikken skal nå sine produksjonsmål, sier Huang Bin.

I løpet av hans tid ved fabrikken forlangte ledelsen jevnlig at de ansatte måtte signere skjemaer som viste at de arbeidet færre timer enn de egentlig gjorde, skriver IDGs nyhetstjeneste.

Hverken Apple eller Pegatron har foreløpig villet kommentere saken.

Dødsfall etter sykdom

Fabrikken har imidlertid bekreftet at det har vært flere dødsfall etter sykdom blant de ansatte de siste månedene.

En av dem som døde, var en 15 år gammel gutt som fortsatte å jobbe etter at han hadde pådratt seg lungebetennelse. Ifølge China Labor Watch hadde han arbeidet 280 timer den siste måneden før han døde.

En slektning forteller at familien hadde bedt ham om å ta seg fri en dag fordi han var dårlig, men han hadde svart at det var vanskelig å få fri.

Pegatron-ledelsen kunngjorde i forrige uke at bedriften har tilbudt hjelp til familiene til ansatte som er avgått ved døden etter sykdom.

Fabrikken hadde i september mellom 70.000 og 80.000 ansatte.

Apple sluttet seg i 2012 til organisasjonen Fair Labor Association, og på selskapets amerikanske nettsider presenterer selskapet sine tiltak mot ulovlig lange arbeidsdager, barnearbeid og dårlige arbeidsforhold.

Komponenter