Alt-i-ett er fremtiden

Alt-i-ett er fremtiden

AMSTERDAM/PC World Norge: Skal vi tro MSI blir alt-i-ett pc-er et av de viktigste produktsegmentene i årene som kommer.

Vi tok turen til vårskjønne Amsterdam, hvor mororøyken lå tett i gatene, gledespikene viste seg frem i hvert et vindu og klakkingen av tresko mot brostein ga gjenklang i trange smug. Det var dog ikke for å nyte de lokale spesialitetene vi tok turen til den sykkelglade byen med de mange kanalene.

På vårt program sto et Pre-Computex-arrangement med MSI. Her skulle selskapet vise frem mange av vårens nye produkter, i tillegg til å fortelle litt om planene for tiden fremover. Og det var ikke rent lite selskapet hadde å vise frem, noe mer spennende enn det andre.

I likhet med flere produsenter de siste årene vil MSI fremover satse tungt på alt-i-ett pc-er. Dette er for så vidt ikke noe nytt, og har blant annet vært et av de viktigste produktsegmentene for Apple i flere år. MSI velger imidlertid å gå et steg videre, og har valgt å utstyre de aller fleste av sine nye alt-i-ett-modeller med trykkfølsom skjerm. Tilsvarende har vi blant annet sett fra HP og Packard Bell.

Satser på alt-i-ett

De nye maskinene kommer i flere størrelser og konfigurasjoner. Felles for dem aller er at de er utstyrt med Intels nye Core i-serie, enten i form av Core i3 eller i5. De nye modellene er Wind Top AE2420, AE2280 og AE2040. MSI har altså valgt å videreføre Wind-navnet, som først dukket opp på selskapets små minibærbare. Der føltes navnet passende, og noe man assosierte med små og lette pc-er. På de relativt store alt-i-ett pc-ene føles navnet litt mer malplassert.

Med Intels Core i-serie og grafikkprosessorer levert av ATI, i kombinasjon med god oppløsning og THX TruStudio Pro-lyd bør det være nok av krefter og muligheter for folk flest. Maskinene er også svært plasseringsvennlige og er knapt større og dypere enn en vanlig pc-skjerm. Med trykkfølsom skjerm kan du også til stor del klare deg uten mus og tastatur, i alle fall i teorien. Vår erfaring er at denne navigeringsmetoden er vel slitsom i lengden, og de aller fleste programmer er dårlig tilrettelagt for den slags navigering. Til sin bruk kan de imidlertid fungere kurant, og de første par gangene er det nok spennende å kunne kladde på skjermen i stedet for å bruke mus og tastatur.

På toppen av Wind Top-serien rager AE2420 3D, som ifølge MSI er den første alt-i-ett pc-en med støtte for 3D-bilde. MSI har altså kastet seg på 3D-bølgen, og benytter seg av samme løsning som de andre skjerm- og tv-produsentene. Det innebærer at du er avhengig av aktive 3D-briller. Skjermen er 24 tommer med 120Hz oppdateringshastighet, noe som i praksis gir 60 Hz med 3D-brillene aktivert. Undertegnede er ingen stor tilhenger av denne typen 3D-løsning, selv om en del av demonstrasjonsmateriellet MSI hadde å vise var relativt imponerende. Mange, undertegnede inkludert, vil oppleve ubehag ved bruke av aktive 3D-briller, mens en god del ikke vil ha muligheten til å oppfatte 3D-effekten i det hele tatt. Til spillbruk og film kan det muligens ha en viss verdi for noen.

Ved siden av satsingen på alt-i-ett nevnte MSIs representanter også at de jobber med å utvikle en serie stasjonære spill-pc-er. Det ble imidlertid sagt fint lite om denne satsingen, utover at navnet ble avslørt. MSI Drakon-serien skal bli å få med de kraftigste prosessorene og grafikkortene, og skal være vannkjølt for optimal ytelse og lavt støynivå. En satsing på stasjonære spill-pc-er av den heftige sorten er noe vi har sett fra flere av de store pc-produsentene det siste året, og det blir spennende å se hva MSI vil vise frem når Drakon-serien er klar for lansering.