Alt om spill på Mac DEL 4: Windows-spilling

Alt om spill på Mac DEL 4: Windows-spilling

Her er tre måter du kan kjøre Windows-spill på Mac-en din.

Windows-spill på Mac

Som sagt tar det som oftest en del tid før de store mega-spillene kommer til Mac - om de kommer i det hele tatt. Men det er ikke slik at slaget er tapt av den grunn.

Takket være Apples kloke beslutning om å skifte fra PowerPC- til Intel-brikker har Mac-eiere nå muligheten av å kunne kjøre Windows-programmer på Mac.

Dette kan gjøres på tre forskjellige måter:

Enten man bruker Apples Boot Camp og starter hele maskinen i Windows, eller man kjører Windows virtuelt under OS X, eller en hybrid-angrepsvinkel ved hjelp av programmet CrossOver Games.

Takket være virtualiseringsløsninger samt Apples eget Boot Camp Windows-modus vil det være fullt mulig å spille de aller fleste pc-spill på en Mac. Under BootCamp vil de fleste nyere Mac-ene ha skjermkort med varierende grad av støtte for DirectX 10. De nyeste store iMac-ene bør fungere utmerket med mange av mest krevende nye spillene som finnes.

En av virtualiseringsløsningene, Parallels Desktop for Mac, reklamerer blant annet med at det grafikk-intensive spillet Crysis fint kan kjøres virtuelt. Disse løsningene skal støtte DirectX 9c og OpenGL 2.1.

Mac som Windows-maskin

For Apples Boot Camp-applikasjon, som er en del av Apples operativsystem OS X og som følger med enhver Mac gratis, lar deg installere et alternativt operativsystem på Mac-en på en egen partisjon, som maskinen kan bootes fra.

For gamere vil dette OS nummer to mest sannsynlig være Windows, og Apples nyeste operativsystemer OS X 10.5 Leopard og 10.6 Snow Leopard med Boot Camp versjon 3.1 støtter de fleste versjoner av Windows XP, Vista og 7 - og da både i 32-bit og i 64-bit. Ved oppstart velger du om maskinen skal startes i OS X eller Windows.

Det er viktig å merke seg er at man vil trenge en lisens for å installere Windows ved siden av OS X - dette gjelder uansett om det er på en BootCamp-partisjon eller om det er en virtualisert versjon.

Starter du maskinen i Windows, oppfører den seg akkurat som en vanlig Windows-boks, med den maskinvaren som er tilgjengelig. Alle Windows-programmer som kan kjøres med maskinvaren som er tilgjengelig, vil kunne brukes. For OS X-entusiaster betraktes dette som oftest som helligbrøde, men for spillfanatikere er dette den eneste måten å få full ytelse av en Mac til de mest krevende spillene. Heldigvis er de nye maskinene og operativsystemene raske å omstarte, slik at det er fort gjort å bytte mellom Mac og pc.

Virtualiseringsløsninger

Det mange foretrekker er å kjøre Windows virtualisert. Dette er altså et skall som Windows kjøres under, og er en måte å simulere en fysisk maskin innunder OS X.

Den eldste og sannsynligvis mest populære løsningen for dette er Parallels Desktop for Mac. Med henblikk på spill er dette løsningen som gir den beste grafikk- og 3D-ytelsen.

Det finnes i tillegg konkurrenten VMWare med programmet Fusion. Begge programmene koster omtrent det samme. I tillegg finnes det en gratisløsning fra Sun, kalt VirtualBox.

I en slik virtualiseringsløsning må man huske på at siden det nå kjøres to operativsystemer samtidig - i prinsippet en datamaskin inne i en annen - så må ressursene deles. Virtualiseringsprogrammene vil ha innstillinger som gjør at prosessoren kan prioriteres til fordel for verts- eller gjeste-operativsystemet. Men likefullt vil ytelsen bli redusert.

Husk at OS X på Mac-en allerede vil spise av systemminnet, slik at mengden med ledig minne for Windows i utgangspunktet bare blir det gjenværende.

Utover det som er igjen av ledig systemminne må operativsystemene bruke virtuelt minne - om det kommer fra en harddisk eller en SSD, vil det uansett være en tregere løsning enn om man hadde mer RAM i utgangspunktet.

Så det er en ting å ha i mente - om en planlegger å kjøre Windows virtuelt, så pass på å ha godt med RAM. Dette gjelder både til systemet og til grafikk-kortet - også her må det deles.

CrossOver games

Mange ikke-teknisk anlagte vil klage sin nød med tanke på en virtualiseringsløsning. Ofte velger man tross alt Apples maskiner fordi de er så intuitive og lettanvendelige, og orker kanskje ikke tanken på å skulle sette seg inn i en Windows-installasjon. Kanskje de til og med har flyktet over fra Windows-verdenen, blitt såkalte svitsjere, og hater tanken på å vende tilbake.

Det er her hybrid-løsningen kalt CrossOver Games kommer inn.

CrossOver Games er bygget over en WINE-implementering. WINE-prosjektet bruker et kompatibilitetslag for å kjøre Windows-programmer under Linux eller Mac OS X. Fordelen med denne løsningen er at brukeren ikke trenger å forholde seg til en Windows-installasjon. Alle systemoperasjoner kjører i bakgrunnen. Ulempen er at vertsprogrammet må tilrettelegges for hver eneste Windows-applikasjon som den skal fungere sammen med. Også her opereres det med flere lag av støtte. Noen programmer støttes fullt ut og kjører feilfritt, andre kan det være mindre begrensninger med, andre igjen vil ikke virke overhodet. Men man slipper altså å starte opp Windows først, og best av alt: Man trenger ikke en Windows-lisens.

Det finnes en liste som viser hvilke spill som det er støtte for i CrossOver Games. Dette er blant annet EVE Online, Guild Wars, Grand Theft Auto 2, Max Payne 2 og Prey. Men ikke minst er det støtte for Valves Steam. Det betyr at man enkelt kan kjøre klassikere som Half-Life 2, Team Fortress, Counter-Strike og mange andre. Over 200 forskjellige pc-spill er støttet – helt eller delvis.

I DEL 5 AV ARTIKKELSERIEN "ALT OM SPILL PÅ MAC" TAR VI FOR OSS MAC SOM HIGHEND-GAMINGMASKIN. FØLG MED PÅ MACWORLD.NO I MORGEN, TIRSDAG 11. MAI.