Alt om spill på Mac DEL 5: Duger Mac til spill?

Alt om spill på Mac DEL 5: Duger Mac til spill?

Les mer om Mac som highend-gamingmaskin i den femte av sju artikler om spill på Mac.

Suksessen som Apple har hatt med iPhone har til en viss grad også smittet over på markedet for personlige datamaskiner.

Folk har sett at Apple har laget en elegant telefon som er lett å bruke og har nok fått øynene opp for MacBook-serien med bærbare maskiner samt de stilige iMac-bordmodellene.

Det er det lettanvendelige og grafisk polerte brukergrensesnittet som i særlig grad tiltrekker dem som ønsker en maskin «som bare funker».

For dem som ønsker en stabil maskin på en plattform som ikke plages av virus. For dem som ønsker en stilig datamaskin laget av eksklusive materialer som også ser godt ut på skrivebordet.

Test:

iMac 27-tommer Core i5

Og for dem som har råd til det. Og så har man vissheten om at man uansett kan kjøre Windows på en Mac dersom det skulle være behov for det - for eksempel for å kjøre jobbrelatert programvare.

For selv om Apples maskiner er basert på solid utførelse og håndverk samt inkluderer ypperlig programvare for bilde-, lyd- og videoredigering til amatørmarkedet, må man som oftest legge listen noe høyere for å komme seg inn på Mac-markedet.

Og det skal sies: Apple retter seg ikke primært mot gamer-markedet med sine Mac-maskiner. Det er flere grunner til det.

Få tilpasningsmuligheter

For det første inneholder Apples resepter for maskinene alltid en hemmelig ingrediens. Apples maskiner er i prinsippet låst, med få tilpasningsmuligheter for dem som virkelig ønsker å tyne maskinvaren.

I prinsippet er det kun de store Mac Pro-modellene som tillater nevneverdig endring av de indre komponentene. Og da tenker vi spesielt på skjermkortet, noe som er en sentral komponent for de mest iherdige spillerne.

Og som kjent kan man offisielt ikke bygge Mac-maskiner selv. En vannavkjølt og overklokket Mac er i prinsippet et ikke-eksisterende fenomen.

Men når alt kommer til alt er det fremdeles tilgangen til drivere som begrenser mulighetene man har med Apple-maskinvare – og da tenker vi også på optimaliserte drivere laget av entusiaster.

Test:

Rå, men kostbar Mac Pro

Ikke spesielt konfigurerbar?

For det andre er det slik at Apple har en produktsyklus med få iterasjoner – det vil si at Apple ikke oppdaterer sine maskiner så ofte som kanskje hardcore-gamere liker. Og de forskjellige maskin-seriene kommer heller ikke i spesielt mange forskjellige konfigurasjoner.

Om du vil gå for Apple, må du ta til takke med det du får. Det er en fin verden, men det er Apple som bestemmer. For de fleste Mac-anvendere er ikke dette noe problem – snarer tvert imot. Mac-en er solid og gjennomtestet, og fungerer til det den er ment til for de aller fleste.

Test:

Nye MacBook Pro dramatisk raskere

Må satse

For det tredje har vi det selvforsterkende fenomen som følge av at når man ikke utvikler for et spesielt markedet, svinner dette markedet.

Vi har sett at produsenter som Alienware - nå eid av Dell - har hatt stor suksess med å utvikle dedikerte spillmaskiner som det også er interesse for å betale ekstra for.

Hadde Apple gjort det samme, ville kanskje programvare-situasjonen også ha endret seg, slik at flere av de store spillene blir tilgjengelig.

Men dette high-end gaming-markedet er likevel begrenset. Og de store programvarehusene ønsker primært å fokusere på plattformen der de får bredest eksponering.

For i den store sammenhengen er Apples markedsandel fremdeles liten - selv om de nå selger millioner av maskiner i kvartalet.

I DEL 5 AV ARTIKKELSERIEN "ALT OM SPILL PÅ MAC" TAR VI ET TILBAKEBLIKK PÅ APPLE OG SPILL. FØLG MED PÅ MACWORLD.NO I MORGEN, ONSDAG 12. MAI.

Komponenter