Alvorlig Intel-feil berører hovedkort og bærbare

Alvorlig Intel-feil berører hovedkort og bærbare

Intel har funnet feil i brikkesettet til Sandy Bridge-plattformen. Salget stoppet.

Norske forhandlere har stoppet salget av hovedkort og pc-er basert på Intels nye Sandy Bridge-plattform. Intel har gått ut med informasjon om en feil funnet i H67- og P67-brikkesettets diskkontroller som kun kan løses gjennom endring av maskinvaren. En endring gjennom BIOS-oppgradering skal med andre ord ikke være nok.

H67- og P67-brikkesettet benyttes til hovedkort for Intels andre generasjon av Core i5- og i7-prosessorer.

All produksjon er foreløpig stanset. Hvordan problemet nå løses overfor kundene gjenstår å se. Foreløpig skal det ikke være noen problemer eller fare ved å fortsette å benytte pc-en.

Trolig vil man også se en utsettelse i leveransene av bærbare pc-er basert på de nye prosessorene og brikkesettene. Hovedkort og stasjonære pc-er med P67-brikkesettet har vært på markedet i snart én måned.

LES OGSÅ:

TEST: Asus P8P67 Deluxe: Superhovedkort til Sandy Bridge

Kun to av portene

Serial ATA-kontrolleren i brikkesettet har mulighet for opptil seks porter. To av disse støtter Serial ATA 6 Gbps og fire Serial ATA 3 Gbps. Problemet er kun knyttet til portene som støtter 3 Gbps. Har man en pc med Sandy Bridge oppe å kjører allerede, vil det med andre ord være anbefalt at man kun benytter de to første Serial ATA-portene hvis man ikke har behov for flere.

Intel har uttalt at feilen kan gi utslag over tid, og føre til feil i overføringen av data mellomg lagringsmedie og diskkontrolleren. Slik vi forstår det vil feilen over tid bli mer alvorlig. Til en viss grad vil feil kunne rettes opp av systemet, men da med en reduksjon av ytelsen.

Normalt sett skal portene som ikke er berørt av feilen være merket 0 og 1 eller 1 og 2. Det skal også framgå av dokumentasjonen for vanlige hovedkort hvilke porter som støtter 6 Gbps Serial ATA. Mange hovedkort har i tillegg en ekstra Serial ATA-kontroller fra for eksempel Marvell som også kan benyttes videre uten at problemet vil oppstå.

Allerede selges det bærbare pc-er med Sandy Bridge, og i løpet av de kommende ukene var det ventet at flere av de større produsentene ville ha sine produkter klar for markedet. Hva situasjonen her er har vi enda ikke fått helt klarhet i. Mange bærbare pc-er benytter kun to Serial ATA-porter, og det kan da altså være at produsentene kan fortsette produksjonen med eksisterende versjoner av brikkesettet hvis deres design benytter de to portene på brikkesettet som ikke er berørt av feilen.

PC World Norge har vært i kontakt med flere forhandlere og hovedkortprodusenter. Foreløpig vet de fleste lite, og venter på mer informasjon fra Intel. Hovedkortprodusentene vi har vært i kontakt med vil komme med mer informasjon på sine websider i løpet av en dag eller to.

LES OGSÅ:

Nå erstattes BIOS

Ikke første gang

Det er ikke første gang det kort tid etter lanseringen oppdages større problemer med Intels brikkesett. Det er nå imidlertid over ti år siden sist. I 2000 lanserte Intel sitt 820-brikkesett. Problemet den gang var at brikkesettarkitekturen i utgangspunktet var designet for bruk med RDRAM (Rambus), men gjennom en form for konverteringsbrikke kunne hovedkortprodusentene lage hovedkort som støttet den langt rimeligere vanlige SDRAM-teknologien. Da feilen ble oppdaget måtte alle hovedkort solgt byttes ut, og kundene fikk erstattet sine SDRAM-minnemoduler med RDRAM-minne.

For Intels del vil tilbakekallingen av H67/P67-brikkesettet, samt trolig også bærbare pc-er basert på samme teknologi, gi selskapet en ekstra kostnad på flere hundre millioner dollar i form av erstatninger av produkter og annen kompensasjon ovenfor sine partnere.

LES OGSÅ:

MSI viser Sandy Bridge-bærbare og hovedkort

Les om: