Amazons virtuelle skrivebord

Amazons virtuelle skrivebord

Oppfinneren av nettskyen utvider portefølgen. VMware utfordrer.

I en serie annonseringer har Amazon prøvd å ta tilbake initiativet i nettskymarkedet. Blant prisendringer, prisnedgang og funksjonsendring er det også lansert et nytt produkt: Amazon Workspaces er virtuelle skrivebordsmiljø levert som en nettskytjeneste.

Tjenesten har sitt eget navn, «Desktop as a Service», DaaS. Dermed føyer den seg inn som en ny støttesøyle i tjenestemodellen vi kjenner som nettsky.

Pakkes her, leveres der

En DaaS-tjeneste pakker OS og applikasjoner som en virtuell, kjørbar pakke i datasenteret til leverandøren. Denne sendes til brukerklienten over internett når brukeren logger seg inn på pc eller annen klient DaaS støtter. Kravet til maskinvare hos klienten er lav, og kostnadene til eget datasenter og drift hos kunden går ned.

- Det er fortsatt ganske tidlig sett fra et modenhetsperspektiv i markedet. Jeg vil tro det er en mulig stor interesse fra virksomheter som vil komme seg ut av å selv måtte ta infrastrukturoppdateringen, med oppdaterte skrivebords-OS og selv ta investeringen i utvikling og utrulling. Men det er fortsatt noen kjelker i veien, sier Nathan Hill, analysedirektør i Gartner Group, til nyhetstjenesten til Computerworld.

Det har vært løsninger knyttet virtuelle skrivebord i mange år, men forventningene er høyere nå på grunn av pris og tilgjengelighet. Amazon starter på 210 kroner per måned, (35 USD).

Basis og pluss

For dette får en bruker maskinressurser tilsvarende en prosessor med 4 gigabyte RAM og 50 gigabyte lagringsplass ut over basis programvare. Denne programvaren er Adobe Reader, IE9 & Firefox, Z-zip og Adobe Flash. Den som vil ha Office og antivirus fra Amazon må velge en «Plus»-versjon som koster 300 eller 450 kroner måneden (50 eller 75 USD) avhengig av yteevnen til den virtuelle maskinvaren.

Det er yteevne og egen tilpassing av applikasjonssett som har fungert som hindere for utvikling. God yteevne over nett, også for tilgang til databaser som er lokalisert et annet sted enn der DaaS-tjenesten genereres, sikkerhet og tilgang til applikasjoner og data selv om internettsambandet skulle ryke for kortere eller lengre perioder, er typiske bekymringer.

- Det betyr ikke at det ikke kommer til å virke. Men alle applikasjoner må testes, tilpasses og godkjennes. Hvordan applikasjonsutvalget kommer til å være må avgjøres, og man må ofte godta at enkelte brukere fortsatt må ha en pc med alle nødvendige applikasjoner lokalt, sier Hill.

Tett felt

Tidligere har Citrix vært svært aktiv i markedsføring av sine DaaS-løsninger som intern virksomhetsløsning, basert på tidlige virtuelle leveringer av skrivebord og applikasjoner som den gang ble kalt «tynne klienter». Tidligere i mars kom også erkekonkurrenten til Citrix, VMware, med sin Horizon DaaS-løsning for alminnelig utleie.

Til sammenligning mot Amazon har VMware lagt seg på samme månedspris som Amazon, men for svakere virtuell maskinvareyteevne. Til gjengjeld er VMware åpen for flere operativsystemer, fra snart pensjonerte Windows XP opp til Windows 8, og server-versjonene 2008 R2 eller 2012. VMware lar også kundene få tilgang til virtuelle miljøer fra smarttelefoner, Chromebooks og tynn- og nullklienter.

Den siste store spilleren i dette markedet er Microsoft. Selskapet leverer os og applikasjoner til andre partnere som leverer DaaS-løsninger. De har også et «Prosjekt Mohoro», som innebærer DaaS i en eller annen form. Men foreløpig er det ikke kommet noen annonsering.

Støttesøyler og pilarer støtter skyen

Det er noen sentrale pilarer i tjenesteleveringsmodellen som nettskyen er. De mest kjente er Programvare som en tjeneste, SaaS, Server-plattformer som en tjeneste, PaaS og Infrastruktur som en tjeneste, IaaS. I teorien kan alle andre IT-tjenester som kan leveres dynamisk og etter behov over Internett med nettsky som tjenestemodell bli en «as-a-Service». Lagring (Storage, StaaS) og Sikkerhet (Security, SecaaS) er ventet å bli viktige.

Amazon var den første leverandøren som pakket it-tjenester som nettskyleverte tjenester, kjennetegnet ved levering etter behov, fakturert etter bruk, garantert av tjenesteleveringsavtaler og hvor kompleksiteten i bakstrukturene i it-leveringen ikke angår kundene.

Les om:

Komponenter