AMD avduker Radeon HD 5970

AMD avduker Radeon HD 5970

Selskapet hevder at Radeon HD 5970 er verdens raskeste grafikkort.

AMD og Nvidia kniver stadig om å ha det raskeste og heftigste grafikkortet i verden. Nå har AMD avduket sin neste toppmodell, Radeon HD 5970. I likhet med selskapets andre grafikkort den seneste tiden, støtter også HD 5970 DirectX 11.

Radeon HD 5970 er utstyrt med blant annet HD-lydkontroller integrert på grafikkortet og funksjonalitet for å gjøre kortet så energieffektivt som mulig. Kortet kan skilte med nær fem teraflops prosessoringskraft. Til sammenligning er Nvidias toppmodell, Geforce GTX 295, i stand til å levere 1,79 teraflops.

Flere av de nye grafikkortene i AMDs Radeon HD 5xxx-serier er utstyrt med en teknologi kalt Eyefinity, så også Radeon HD 5970. Dermed er det mulig å koble hele seks skjermer med en total oppløsning på 7 680 x 1 600 piksler til ett enkelt grafikkort - perfekt for de som føler at to eller tre skjermer blir i minste laget. Det kreves dog at flere av skjermene er utstyrt med DisplayPort om du vil koble til så pass mange skjermer.

Ifølge opplysninger fra AMD er kortet ulåst, slik at man skal kunne klokke det opp så mye man ønsker. Det følger med et eget program for overklokking, kalt ATI Overdrive. Du er imidlertid ikke dekket av garantien om du skulle klare å ødelegge kortet ved å overklokke det for mye.

Hittil er det ikke en overflod av spill som støtter DirectX 11, og det er ingen spill som krever at du har et grafikkort som støtter teknologien. DirectX 11 ble lansert sammen med Windows 7, og kan også lastes ned som en oppdatering til Windows Vista. Kommende stortitler som Colin McRae Dirt 2 (allerede ute på konsoll) og Battlefield Bad Company (ventet våren 2010), støtter begge DirectX 11 og de nye mulighetene det gir.

Ikke overraskende må du forvente å betale en del for å få tilgang til det AMD hevder er verdens raskeste grafikkort. Ved lansering er prisen ventet å ligger på 600 dollar i USA. Kortet ligger allerede i prislistene til flere norske nettbutikker, med priser fra cirka 4 500 kroner. Kortet er ventet klart for salg tidlig i desember.

Les om: