AMD dropper Fusion

AMD dropper Fusion

AMDs nye prosessorarkitektur Heterogeneous Systems Architecture (HSA) skal gi GPU-en større ansvar.

På sin analytikerdag i forrige uke annonserte AMD at de planlegger en helt ny prosessorarkitektur i sine kommende brikker, kalt (HSA).

Det innebærer at selskapet vil kombinere minneressurser for hovedprosessor og grafikkprosessor (CPU og GPU) og åpne for at begge kan ta hånd om samme programvare.

Mer kapasitet

HSA erstatter AMDs Fusion-arkitektur, som omfatter såkalte APU-brikker (Accelerated Processing Units) med kombinert hoved- og grafikkprosessor.

Til tross for at de to prosessorene befinner seg på samme silisiumstykke, kjører de forskjellige oppgaver og ulik kode. For eksempel er antivirusprogramvare skrevet for å kjøres på hovedprosessorer, og ikke grafikkprosessorer.

Men dersom grafikkprosessoren kan ta hånd om flere ressursintensive grafikkapplikasjoner som for eksempel Adobe Flash, vil det frigjøre kapasitet for hovedprosessoren som kan brukes til andre oppgaver.

Den nye arkitekturen bygger blant annet på 64-bits-addressering, virtuelt minne og bedre intern båndbredde.

Tilpassede brikker

HSA skal etter planen være ferdigutviklet i 2014, men en brikke for bærbare pc-er, med kodenavn Kabini, skal ifølge AMD gi en forsmak på HSA allerede neste år.

AMD har også opprettet en organisasjon som skal levere verktøy for å gjøre det mulig for tredjeparts-utviklere kan skrive programvareapplikasjoner til de kommende HSA-brikkene.

Det er ifølge selskapet den enkleste måten å tilby tilpassede brikker for spesifikke kundebehov. Et eksempel er datasenteret, der brikkene kan tilpasses cloud- eller web-servere eller andre oppgaver som krever høy ytelse.

- Det er raskere, smidigere og skreddersydd for problemet de ønsker å løse, sa selskapets teknologisjef Mark Papermaster ifølge IDGNS på analytikerdagen.

Smidigere modell

Den nye tilnærmingen til prosessorarkitektur er en del av selskapets oppgradering av både produktporteføljen og forretningsmodellen.

På selskapets analytikerdag i forrige uke understreket toppsjef Rory Read at selskapet også trenger en smidigere forretningsmodell som kan respondere raskere på etterspørselen fra kundene.

- Trendene rundt "konsumerisering", nettskyen og konvergerende teknologier kommer til å vokse de kommende årene. AMD har nå en unik mulighet til å dra nytte av dette vendepunktet, sier Read i en pressemelding.

Les om: