AMD først over 1 teraflop

AMD først over 1 teraflop

Med sitt Firestream 9250-renderingskort er AMD førstemann til å bryte 1 teraflops-barrieren.

Enn så lenge er ikke mye kjent rundt AMDs nye proffkort, men ifølge selskapet selv skal Firestream 9250 være i stand til å levere like i overkant av en teraflop med renderingskrefter. Velger du å koble sammen fire slike kort via Crossfire X kan du, igjen ifølge AMD, forvente ytelse på rundt fem teraflops. Kortet er basert på RV770-kjernen, og beregnet for profesjonell bruk.

Et så kraftig kort krever så klart sitt av både maskin og strømforsyning. Ifølge spesifikasjonene ligger kortets strøforbruk på omtrent 170 watt, eller rundt 20 watt mer enn den nåværende toppmodellen, 9170. Til gjengjeld har 9250 omtrent dobbelt så høy ytelse som forgjengeren.

Ved å montere fire kort i Crossfire X økes ytelsen til omtrent fem teraflops. Til sammenligning trengte man i 1996 5 000 Pentium Pro-prosessorer for å oppnå en teraflop ytelse.

Firestream 9170 var det første General Purpose-gpu-kortet på markedet, og kommer altså nå i en forbedret og kraftig oppdatert utgave, basert på AMD/ATIs RV770-kjerne.

Det er utstyrt med 1 gigabyte GDDR3-minne og kjernen er basert på samme arkitekur som AMDs nye Radeon 4800-serie. Dermed er kort til både proffbruk og spilling basert på samme arkitektur, om enn noe forfinet for å fungere for førstnevnte.

Av den grunn er det mange ivrige entusiaster som jobber med å modifisere normale grafikkort basert på samme arkitektur, slik at også disse kan brukes til tunge renderingsjobber, samt for å spare penger. Proffkortene er atskillig dyrere enn normale konsumentmodeller.

Firestream 9250 skal ha en forventet utsalgspris på 999 dollar. Noen lanseringsdato er ikke bekreftet, men det vil trolig dukke opp i løpet av 3. kvartal i år.

Les om: