AMD inn i tablet-markedet

AMD inn i tablet-markedet

AMDs nye Z-prosessorserie skal kunne levere pc-opplevelse på tablet-pc-er.

AMD har blitt hengende etter i det raskt voksende nettbrett-markedet. Det har blant annet ført til spekulasjon rundt hvorvidt selskapet kunne komme til å lisensiere prosessorteknologi fra ARM for å ta del i veksten.

På en pressekonferanse på Computex i Taipei i dag løftet selskapet omsider på sløret og annonserte sin første brikke utviklet spesielt med tanke på nettbrett og tablet-pc-er.

- Fullverdig pc-opplevelse

AMDs nye Z-brikker er basert på selskapets Fusion-arkitektur, og vil ifølge Chris Cloran, direktør for klientdivisjonen i AMDs Computing Solutions Group, kunne levere en fullverdig pc-opplevelse på tabletmaskiner.

Første brikke ut i Z-serien er Z-01, en tokjerners brikke produsert med 40-nanometers produksjonsprosess. Den har en klokkehastighet på 1GHz og strømforbruk på mindre enn 6 watt. Brikken skal ifølge AMD kunne gi lengre batteritid på tabletmaskiner, og er allerede på vei ut til markedet.

Brikken er utstyrt med en grafikkjerne som støtter Microsofts DirectX 11, som blant annet skal gi bedre spillopplevelse.

Nettbrettene med AMDs nye prosessor vil også kunne streame høydefinisjonsvideo direkte til digital-tv-er.

Konkurrerer med ARM

Med Z-brikkene går AMD inn i konkurranse med ARM, som leverer prosessorene i de fleste av tabletmaskinene som finnes på markedet i dag, samt Intels nye Atom-baserte Oak Trail-prosessor som også ble demonstrert på Computex.

Ifølge IDG News Servce var MSI blant produsentene på Computex som viste frem nye nettbrett basert på AMDs siste tablet-brikke. Selskapets nye Windpad 110W kjører Windows 7, er utstyrt med 2GB minne og inntil 64 gigabytes flashlagring, og veier 850 grams og skal gi seks timers batteritid.

AMDs nye brikker er utviklet spesielt med tanke på Windows 7, men vil også kunne kjøre Android. På Computex viste blant annet Acer frem et AMD Z-basert nettbrett som kan bytte sømløst mellom Windows 7 og Android.

Mer kraft til stasjonære

AMD planlegger også å lansere sine kommende Wichita- og Krishna-prosessorer for nettbrett markedet. Brikkene vil produseres med 28-nanometersprosess og leveres med inntil fire prosessorkjerner.

På Computex annonserte AMD også at flere detaljer rundt selskapets Llano-brikker for stasjonære og bærbare maskiner vil komme senere denne måneden.

De nye Llano-brikkene vil få produktnavnene A4, A6 og A8, og skal gi en regnekraft på 400 gigaflops til bærbare pc-er og 500 gigaflops til stasjonære.