AMD og Intel skværer opp

AMD og Intel skværer opp

Intel betaler syv milliarder kroner etter forlik, men innrømmer ingenting.

Intel og AMD sier nå at de har blitt enige om en løsning på deres langvarige juridiske tvist. AMD dropper dermed alle anklager mot prosessorkonkurrenten.

Intel vil betale AMD 1,25 milliarder dollar; over syv milliarder kroner med dagens kurs. Intel har også lovet å utarbeide nye forskrifter om hvordan de skal drive forretninger.

De har også blitt enige om en såkalt kryss-lisensieringsavtale, som betyr at de kan bruke hverandres lisensierte teknologi.

- Forholdet mellom våre to selskaper har vært vanskelig, men denne enigheten avslutter den juridiske tvisten og lar oss fokusere alle krefter på produktinnovasjon og utvikling, sier selskapene i en felles pressemelding.

Dropper anklager

Selv om Intel betaler for seg, innrømmer de ikke at de har gjort noe galt.

- Vi fastholder at vi har holdt oss innenfor loven, skriver Intel-direktør Paul Otellini i en epost til vår internasjonale nyhetstjeneste.

- Det gjør vondt å skrive slike sjekker, men i dette tilfelle fikk vi til en praktisk enighet og et godt kompromiss mellom to selskaper. På mange måter, var det bare en liten del av skaden en jury kunne voldet.

AMD lover nå å droppe alle anklagene de har lagt frem mot konkurrenten Intel. Dette inkluderer anklager om misbruk av markedsposisjonen i blant annet USA og Japan. Men det betyr ikke at Intel er ferdige med å svare for seg.

Nye muligheter

Blant annet har staten New Yorks gått til søksmål mot Intel. Statsadvokat Andrew Cuomo anklager Intel for monopolvirksomhet. Han hevder brikkeprodusenten har truet datamaskinprodusenter, kommet med bestikkelser og lansert en «verdensomspennende, systematisk kampanje med ulovligheter».

Og det endrer heller ikke det faktum at Intel har blitt dømt av EU til å betale bøter på over én milliard dollar. Men AMD, har altså besluttet å legge fra seg det juridiske, for å fokusere på det teknologiske.

- Jeg tror begge selskaper har innsett at det er bedre å legge dette bak seg og heller fokusere på utviklingen i x86-markedet, sier Nathaniel Martinez i IDC til vår internasjonale nyhetstjeneste.

Han mener også AMD trenger "alle pengene de kan få".

Komponenter