AMD med nettbrett-prosessor

AMD med nettbrett-prosessor

Sterk konkurrent til Intel Atom?

AMD jobber seg nå tilbake som prosessorleverandør til bærbare enheter generelt og nettbrett spesielt. Nå kommer de med en egen prosessor som er skreddersydd for Windows 8.

Prosessoren kalles Z-60 og skal ifølge AMD leveres i nettbrett og hybrider der man har tynne og lette bærbare pc-er som kan konverteres til et nettbrett ved å hekte av skjermen.

Z-60 er en såkalt APU (Accelerated Processing Unit) som kombinerer en tokjerneprosessor på 1 GHz med en Radeon HD 6250-grafikkprosessor med 80 eksekveringsenheter (stream processors). AMD håper her at utviklere skal optimalisere sine programmer slik at også grafikkprosessordelen kan være med på å gjøre andre oppgaver enn ren grafikkbehandling - for eksempel er det oppgaver innenfor video- og bildebehandling som kan gjøres langt raskere gjennom å bruke grafikkprosessordelen også.

Tøff kamp

Z-60 erstatter AMDs Z-01 prosessor, som ble lansert i juni i fjor uten at den ble noen stor suksess. Den nye prosessoren vil dermed vær svært viktig for at AMD skal lykkes i et sterkt voksende marked for mobile enheter.

Ifølge AMD blir prosessoren tilgjengelig samtidig med at Microsoft lanserer Windows 8 den 26. oktober. Selskapet vil foreløpig ikke å røpe noen detaljer om hvilke produsenter som skal ta i bruk prosessoren, men de lover en global tilgjengelighet i løpet av året.

AMD får imidlertid en tøff kamp i det lukrative nettbrett-markedet. Prosessoren møter tøff kamp på Windows 8-nettbrett fra Intels Atom Z2760 (Clover Trail) og fra de leverandørene av ARM-baserte prosessorer som kan på nettbrett som kjører Windows RT. Z-60 er imidlertid en vanlig x86-prosessor, og vil dermed kunne benyttes på nettbrett med den vanlige versjonen av Windows 8.

AMDs løsning har på papiret en del fordeler over Intels nyeste generasjon av Atom-prosessorer for nettbrett. Blant annet har man støtte for opptil 8 gigabyte systemminne, USB 3.0 og Serial ATA. Intel stiller på sin side med kun USB 2.0 om ikke en ekstra kontrollerbrikke tas i bruk.

For lagring støtter Intels plattform kun såkalt eMMC. I teorien kan da Z-60-baserte løsninger leveres med høyere lagringskapasitet og raskere largringsløsninger. Det kan også være mer fleksibelt for produsentene ettersom eMMC-lagring er basert på at teknologi som kan minne om et minnekort loddet direkte på hovedkortet.

Strømforbruk på 4,5 watt

Ifølge AMD skal prosessoren ha et maksimalt strømforbruk på 4,5 watt. AMD lover dette vil gi nettbrettene opptil åtte timers batteritid for nettsurfing og opptil seks timers videoavspilling i 1080p-oppløsning.

Prosessorens klokkehastighet på 1 GHz står også i sterk kontrast til Intels Atom Clover Trail som kjører på 1,8 GHz, men dette trenger ikke ha stor betydning for den reelle ytelsen. AMD henter også en fordel av den integrerte Radeon-grafikken.

En langt viktigere forskjell er at Intel lover en batteritid på inntil 10 timer siden de kan skilte et strømforbruk på bare maksimalt 1,7 watt. Dermed kan Intel i teorien også bygge tynnere og lettere enheter med samme batteritid som AMD-plattformen tillater.

Ifølge AMDs presseinformasjon får man ut i fra AMDs egne tester oppgitt strømforbruk på 1,57 watt for selve prosessoren ved videoavspilling og 1,12 watt ved nettsurfing

Og om du ikke blir fornøyd med å handle i Microsofts egen app-butikk kan du med AMD-baserte nettbrettet få tilgang til AMD AppZone, hvor du på enkelt vis skal finne spill og populære programmer som drar nytte av prosessorplattformen.

Les om: