AMD-prosessor for nettbrett

AMD-prosessor for nettbrett

Fusion-baserte prosessor skal føre AMD inn på nettbrettmarkedet.

Nettbrettmarkedet har blitt et attraktivt markedet for prosessorprodusentene, og er i dag dominert av ARM-baserte prosessorer. Man forventer imidlertid at Intel vil komme sterkere inn på dette markedet med Atom etter hvert, men AMD vil også ha en del av kaka.

Z-serien av prosessorer vil være basert på arkitekturen fra AMDs Fusion-prosessor. Disse prosessorene konkurrerer i dag mot Atom i blant annet minibærbare, rimelige større bærbare og små stasjonære pc-er rettet blant annet til bruk i tv-benken.

I likhet med Intels Atom-prosessorer er AMDs Fusion basert på x86-arkitekturen, og vil altså være kompatibel med den samme programvaren.

LES OGSÅ:

Android 3.1 lansert, iskrem neste

HD-video på tv-en

Den første prosessoren i Z-serien er tokjernemodellen Z-01. Prosessoren har en klokkefrekvens på 1 GHz og et strømforbruk på maksimalt 6 watt. Proessoren er produsert med 40 nm produksjonsteknologi. Produksjonsteknologi kan være en av AMDs utfordringer.

Mens Intel nå har hatt 32 nm-baserte prosessorer på markedet en stund nå, gjenstår en full overgang hos AMD. Forbedringer i henhold til produksjonsteknologien står sentralt for å få redusert strømforbruket. Neste år forventer AMD å kunne levere prosessoren i versjon produsert med 28 nm produksjonsteknologi.

AMDs Fusion-arkitektur inkluderer også grafikkprosessor basert på Radeon HD-arkitekturen. Grafikkprosessoren støtter DirectX 11 og akselerert avspilling av tyngre HD-videoformater. Ifølge AMD skal man kunne koble nettbrettene basert på prosessoren til tv for avspilling av HD-video. AMD legger også fokus på at programvareutviklere skal ta i bruk grafikkdelen av prosessoren for å akselerere prosesseringen på andre områder enn kun grafikkrelaterte.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo G575 - Lenovo med AMD Fusion

MSI og Acer

Under Computex-messen, som avholdes i Taiwan denne uken, kunne AMD sammen med Acer og MSI presentere produkter. MSI Windpad 110W veier 850 gram og har 2 gigabyte minne og 64 gigabyte SSD. Operativsystem benyttet er Windows 7 og batteritiden skal være opptil seks timer.

For løsningen som Acer presenterte kunne man skifte mellom å bruke Windows 7 og Android. Ifølge AMD skal prosessoren kunne gi muligheten til at produsentene kan levere nettbrett med begge operativsystemene.

Hvorvidt det er aktuelt å benytte Windows 7 her blir et sentralt spørsmål – Windows vil gi høyere lisenskostnad, samt at Windows 7 strengt tatt ikke er så veldig godt egnet til bruk på denne typen enheter. Her blir det mer spennende å se hva Microsoft gjør i henhold til nettbrett-tilpasninger i Windows 8. For bedriftsbrukere kan imidlertid Windows på nettbrett ha sine fordeler, blant annet i henhold til støtte for Microsofts systemer på andre områder.

AMD vil senere denne måneden også lansere nye prosessorer for vanlige bærbare pc-er basert rundt samme grunnarkitekturen som AMD Fusion.

LES OGSÅ:

Tynt fra Asus

Les om: