AMD tar markedsandeler fra Intel

AMD tar markedsandeler fra Intel

Aggressiv prising øker AMDs markedsandeler. Med oppkjøpet av ATI skal de nå styrke posisjonen i kanalen.

AMD kjøpte i slutten av 2006 grafikkprodusenten ATI for rundt 5,4 milliarder dollar. Inntil nylig har ATI vært en divisjon i AMD, men nå er aktivitetene i de to selskapene slått sammen og prosessor- og grafikkteknologiene samlet under ett tak.

- Vi er nå i en posisjon der vi har en unik mulighet til å levere hele plattformen fra prosessor og brikkesett til grafikk, sier Andrew Buxton, europeisk direktør for AMD.

Nylig skilte selskapet også ut selve produksjonen til Global Foundries for å kunne kutte ned kostnader og fokusere på brikkedesign.

- Det er fint å kunne levere prosessorkjernene, men silisiumteknologien for å binde dem sammen, som trolig betyr at vi vil bevege oss under 45 nanometer-teknologi, er veldig viktig for oss, sier Buxton.

Nye partnerprogrammer

Historisk har ATI ifølge Andrew Buxton hatt en mer kanalfokusert organisasjon enn AMD, som har fokusert mer på de internasjonale pc- og serverprodusentene. Han mener oppkjøpet og sammenslåingen av grafikkprodusenten bidrar til å styrke AMDs posisjon i kanalen.

- Det er virkelig bra å få anledningen til å jobbe mer med kanalen og ATI. Det betyr at vi må angripe markedet på en helt annen måte og endre måten vi jobber på for å kunne støtte kanalen bedre, sier han.

Nå er planen er å lansere nye programmer for å dekke alle de tre komponentene. Hittil har selskapet hatt to partnerprogrammer, et for hovedprosessorer og et for grafikkprosessorer, med relativt stor grad av overlapping.

- De programmene vi ser på for øyeblikket er to separate programmer som kjøres uavhengig i forhold til hvilke fordeler som tilbys systembyggere, nettbutikker og distributører. Vi vil nå prøve å slå sammen disse to og håper på å kunne annonsere endringene snart, sier Buxton.

Øker markedsandelen

Nylig ble det kjent at Intel er dømt til å betale EU 1,06 milliarder euro for å ha misbrukt sin markedsposisjon for å konsolidere markedsandelene.

Det er ikke de eneste gode nyhetene for AMD, som siden 2007 har anklaget hovedkonkurrenten for å gi rabatter til produsenter som brukte Intel-komponenter i sine pc-er.

Intel dominerer fremdeles markedet for mikroprosessorer med en omsetning i 2008 på 37,6 milliarder dollar mot AMDs 5,8 milliarder dollar. Men ifølge nye tall fra analysebyrået IDC økte AMD markedsandelen i pc-prosessormarkedet med 4,6 prosent i årets første kvartal.

Selv om det ennå er langt opp til står AMD nå for 22,3 prosent av det globale enhetssalget, mens Intels markedsandel går ned med 4,7 prosent fra samme kvartal i fjor til 77,3 prosent.

Andrew Buxton forklarer noe av veksten med lanseringen av Phenom II-prosessoren i januar, og sier at aggressiv prising har bidratt til at AMD har økt salget i segmenter der konkurrentene tradisjonelt har vært sterke.

- Vi har alltid vært veldig sterke i mellommarkedet, men ikke i like stor grad i høyendemarkedet de siste årene. Dette har endret seg med lanseringen av Phenom II i januar i år, og tilbakemeldingene fra nordeuropeiske nettbutikker er at vi allerede har oppnådd en ganske solid andel her, sier han.

LES OGSÅ: AMD og ATI fusjonerer, Intel raser etter EU-straff

Les om: