AMD tetter igjen Intels forsprang

AMD tetter igjen Intels forsprang

Nå kommer endelig pc-prosessorer laget med 65 nanometer produksjonsmetode også fra Intels argeste konkurrent.

Advanced Micro Devices (AMD) har nå begynt å levere sin mest avanserte pc-prosessor, laget med 65-nanometers produksjonsdesign, til pc-produsentene.

Ved å flytte produksjonen av tokjernemodellen Athlon 64 X2 til en mindre geometrisk skala, kan AMD produsere flere enheter og samtidig bedre brikkens yteevne og energieffektivitet, hevder AMD.

I løpet av første kvartal 2007 vil det komme pc-er med de nye AMD-brikkene i modeller fra blant andre Acer, Dell, Hewlett-Packard og Packard Bell, melder IDGs nyhetsbyrå.

Litt å ta igjen

Å gå over til 65 nanometers produksjonsdesign er vesentlig for at AMD skal kunne holde tritt med Intel. Intel har hatt et tøft år i 2006, og tapt andeler til konkurrenten. Men i de siste månedene har det nærmeste strømmet ut nye Intel-prosessorer

Core 2 Duo-serien kom i juli, og firekjernersserien Core 2 Extreme kom i novmeber. Intel gikk over til 65 nm-arkitekturen for flere måneder siden og selger allerede flere brikker bygget med 65- med 90 nm-design.

- En brikke laget med 65-nm-teknoplogi har mindre bestanddeler - som transistorer og tråder - enn en laget med 90 nm-teknologi, sier Rob Willoner, teknologianalytiker i Intel.

Enda mindre

En nanometer tilsvarer en milliarddels meter, altså langt mindre enn en hårsbredd. Men fabrikantene har planene klare for enda mindre produkssjonsskalaer. Intel planlegger produksjon med 45 nm-teknologi i 2007, 32 nm i 2009 og 22 nm i 2011.

AMD har valgt en design kalt Rev G for sine nye tokjernes prossesorer produsert med 65-nm-arkitekturen. AMD hevder at enkeltkjerne-modellene i Athlon- og Sempron-seriene allerede er tilstrekkelig effektive, ved at de kjører på 62 watt i 90 nm-design.

Athlon 64 X2 kjørte på 110 watt da den først ble introdusert i juni, men dette er nå redusert til 65 watt, ifølge AMD. Selskapet opplyser at de komer til å produsere Athlon 64 X2-modellene i både 90-nm- og 65-nm-varianter fram til den etablerte produksjonsmetoden skal fases ut mot slutten av 2007.

Athlon og Sempron skal etter planen krympes til 65-nm-arkitektur i slutten av 2007. AMD vil i motsetning til Intel ikke oppgi noen kjøreplan for 45-nm-design eller enda mindre produksjonsskalaer.

Les om: