AMD i Thinkpad for første gang

AMD i Thinkpad for første gang

Lenovo oppgraderer alle sine pc-er i løpet av våren.

For første gang har Lenovo trykket AMD til sitt bryst i en Thinkpad bærbar pc. Til nå har AMDs prosessorer vært forbeholdt forbrukermaskinene. Dermed får AMD, lillebror på industristandard prosessorer, konkurrere med storebror Intel.

I Thinkpad X100e sitter en AMD Athlon Neo. Thinkpad X100e pretenderer å være en krysning mellom en nett-pc og en lett bærbar profesjonell pc. For å gjøre maskinen distinkt er den rød, til nå utenkelig for en Thinkpad som alltid har vært sorte.

Med Thinkpad X100e sin pris på 4600 kroner for 4 GB minne, 320 GB platelager og Windows 7 Professional må nett-pc-er gjøre betydelige oppgradering for å komme i nærheten. Til tross for oppgradering vil likevel ytelsen til nett-pc-er foreløpig først og fremst egne seg for lette oppgaver. Dermed har AMD et fortrinn i forhold til Intel med sine Atom-prosessorer.

Alternativet til nett-pc-er er små lette pc-er med samme teknologi som de større. Disse har ofte blitt mer kostbare enn sine større og tyngre alternativer. Typisk eksempel er Fujitsu P770 med 12,1 tommers skjerm, en meget god, men kostbar pc.

Fordelen til de små lette er at de kan kobles til en dokningsenhet. Det kan ikke Thinkpad X100e.

Lenovo har sin Thinkpad X201 som med fire cellers batteri starter på 1,34 kilo, lanseres nå i februar. X201 med sin pris på 9500-15.000 kroner, konkurrerer godt med Fujitsu P770. X201 tablet tilsvarer X201, men har midthengsel og pekeskjerm.

Ytelsesmessig ligger X201 betydelig over X100e. Det skyldes Intels nyeste prosessorer. Selv med AMDs nye versjon av Athlon Neo med to prosessorkjerner som introduseres på slutten av denne måneden, kan ikke 100e hamle opp med X201.

Endrer arkitektur

- Med de nye prosessorene tar Intel livet av North Bridge, sier Øystein Norstrøm, forretningsansvarlig for datamaskiner i Lenovo.

Tidligere har Intels prosessorer benyttet en styringsenhet, North Bridge, for kommunikasjon mot prosessoren, administrasjon av minnet og kommunikasjon mot South Bridge som i ny versjon betegnes Calpella. Denne sørger for kommunikasjon mot omverden. I praksis har det vært pc-ens nettverkstilkoblinger og alle virkemidlene som mus, grafikk, platelager, skjerm og tastatur.

I de nye prosessorene Intel i3, i5, i7 adresseres minnet rett fra prosessoren. Les videre på neste side!

Les om:

Komponenter