AMD til kjernekrig mot Intel

AMD til kjernekrig mot Intel

Intel har lansert en serverprosessor med ti kjerner. AMD svarer med 16.

Tidligere denne uken lanserte Intel en ny versjon av serverprosessoren Xeon som går fra åtte til ti kjerner. Dermed tar Intel inn på konkurrenten AMD, som allerede i fjor lanserte en prosessor med tolv kjerner.

AMD ser imidlertid ut til å kunne beholde forspranget, i alle fall når det gjelder antall kjerner, siden de i har lovet prosessorer med 16 kjerner i løpet av tredje kvartal. Prosjektet går under navnet Interlagos.

Samtidig som Intel lanserte Xeon E7, passet AMD på å fortelle om at de har tatt et viktig steg i utviklingen ved å gå over til 32 nanometer i sin produksjonsprosess, skriver Computersweden.

AMDs første 32-nanometersprosessor er Llano som skal brukes på stasjonære og bærbare pc-er.

Støtter ny teknologi

De første leveransene fra AMDs fabrikker i Asia skjer i disse dagene og prosessorene dukker opp i flere pc-er frem mot sommeren.

Produktsjef Bo Lennström i Fujitsu Sverige sier til Computersweden at to stasjonære skal få den nye prosessoren til sommeren. Lennström sier den største fordelen med å velge AMDs produkter er de koster mindre enn Intels Sandy Bridge og han mener AMD i enkelte tilfeller er raskere med å ta til seg ny teknologi.

- AMD har eksempelvis støtte for usb 3.0 som standard, noe som mangler hos Sandy Bridge, sier han til Computersweden.

Kamp på nanometeren

Det er imidlertid for tidlig å si noe om AMDs Llano klarer å konkurrere prestasjonsmessig sammenlignet med Intel Sandy Bridge, selv om AMD selv mener den valgte konstruksjonen med integrering av grafikkomponenter gjør prosessoren overlegen i håndtering av video, spill og grafikkberegninger.

Ifølge analytiker Dan Olds hos Gabriel Consulting Group viser AMD nå at de er på riktig vei for å gi Intel konkurranse.

- Steget mot 32-nanometersteknikk var helt nødvendig for at AMD skal kunne ta markedsandeler. Nå får de et sterkt tilbud både for enklere pc-er og høyytelsesservere, sier Olds.

Problemet til AMD er imidlertid at Intel allerede er i gang med neste generasjon med å gå fra 32 til 22 nanometer, skriver Computersweden.

Les om:

Komponenter