AMDs Phenom klar i høst

AMDs Phenom klar i høst

Ny brikke med fire kjerner skal erstatte Athlon

Phenom skal være klar for markedet i høst, melder Advanced Micro Devices (AMD) i dag. Arkitekturen skal ligne den som benyttes i "Barcelona" , Opteron-brikken med fire kjerner som er beregnet på servere. Barcelona kommer i sommer.

AMD tok et jafs av markedet da den første Opteron-brikken for servere kom i 2003. Men selskapet fikk et tilbakeslag da Intel kom med sine firekjerners Xeon- og tokjerners Core 2 Duo-brikker i 2006. Siden har de to ligget i priskrig.

LES OGSÅ: Før og bedre enn Intel

Utfordrer Core 2 Duo

Nå skal Barcelona utfordre Xeon, mens Phenom blir et våpen i kampen mot Intel Core 2 Duo.

Etter et underskudd på 611 millioner dollar i første kvartal, trenger AMD sårt et produkt som kan få fart på omsetningen.

AMD har ikke offentliggjort funksjoner eller spesifikasjoner for Phenom-designen. Det foreligger derfor få analyser fra industrieksperter. En analytiker sier likevel til IDGs nyhetsbyrå at tiden nå er inne for brikker med mange kjerner for et stort marked. Han begrunner dette med økt bruk av video og at stadig flere har behov for å bruke mange applikasjoner og flere krevende programmer samtidig.

- Dette blir bra for AMD. Jeg har ventet på deres neste produkt en stund nå. Jeg synes egentlig ikke at de kom opp med et skikkelig tilsvar til Intels Core 2 Duo, og det kan man se på hvordan markedet har reagert, sier Toni DuBoise, senioranalytiker i Current Analysis West.

LES OGSÅ: 45 nm intet problem, sier AMD

Nye krav

I tillegg til Phenom skal AMD komme med tokjerne-brikker beregnet på hele hovedstrømmen av produkter.

- Dette er en nøkkelstrategi i en tid hvor brukere ønsker seg bedre resultater med Windows Vista og skal håndtere kompekse medieprogammer, digital underholdning og fleroppgavekjøring, sier Ian McNaughton, produktdirektør for Athlon 64 FX-produkter.

Han mener at nyere fenomener som YouTube, BitTorrent og spill for flerkjerneprosessorer, har skapt nye krav.

- Folk forventer at pc-ene skal reagere øyeblikkelig. Det er ikke lenger akseptabelt å vente et minutt på utskrift fra en laserskriver eller å vente på at pc-en skal starte opp.

LES OGSÅ: Forebyggende angrep fra AMD

Phenom-brikkene er hva kundene trenger for en bedre opplevelse i møte med nye videobaserte tjenester og opppgaver, tror produktdirektøren.

To eller fire

AMDs pc-brikker i dag spenner fra sofistikerte Athlon 64 FX til Athlon 64 X2, Athlon 64 og enkle Sempron. I og med Phenom vil produktene omfatte Phenom FX (i en eller to firekjerners brikker), Phenom X4 og Phenom X2 (med fire eller to kjerner), Athlon X2 og Sempron.

Les om: