Amigaen er tilbake!

Amigaen er tilbake!

AmigaOne X1000 sikter mot både proffmarkedet og gamle og nye entusiaster.

De siste ukene har ryktene florert om at det er noe nytt på gang i Amiga-verdenen. Nå går det mot ny lansering av en Amiga, denne gangen uten Commodore-merket.

Det er selskapet Hyperion Entertainment, selskapet som står bak AmigaOS, samt maskinvareleverandøren A-EON, som nå har presentert sitt opphaussede samarbeidsprosjekt. Det det er snakk om er intet mindre enn en helt ny Amiga-datamaskin, som går under navnet AmigaOne X1000.

Hovedkortet Nemo i AmigaOne X1000 følger ATX-formfaktoren og er dermed til forveksling likt et pc-hovedkort. Det har 7.1-lyd, fire minneplasser for DDR2, Gigabit Ethernet, 10 usb-kontakter og fire SATA-kontakter.

Med dette får AmigaOS, som fortsatt videreutvikles, omsider en skikkelig kraftig plattform å leve videre på. Vi har hørt det før, men A-Eon snakker om "a new beginning" for Amiga.

Spesielle prosessorer

Amigaen var kjent for kraftige hjelpeprosessorer som håndterte musikk og grafikk. AmigaOne X1000 følger opp arven med en hjelpeprosessor fra Xmos, som de kaller for Xena. Den er kapabel til å håndtere åtte tråder samtidig og klarer da en kapasitet på opp til 400 millioner instruksjoner i sekundet (MIPS).

På samme måte som kreative programmerere tryllet frem fantastisk grafikk og animasjoner fra tilleggsbrikkene i Amiga på 80- og 90-tallet kan denne tilleggsbrikken brukes til kreativ bruk. Xena er mulig å skreddersy oppgaver for, og kan brukes til en rekke ting, blant annet til å kontrollere maskinvare, DSP-funksjoner, robotikk, håndtering av skjermvisning, konsollemulering og mye annet.

Det har ennå ikke blitt avslørt hva slags hovedprosessor som skal stå i AmigaOne X1000, men det vil bli en to-kjerners Power Architecture-modell. Den har blitt testet i 1,6 Gigahertz, men det kan hende at den endelige klokkefrekvensen vil bli høyere eller lavere.

Feirer 25 år

AmigaOne X1000 sikter seg inn mot high-end brukerne, både på proffmarkedet og avanserte hobbybrukere. Planen er å komme med rimeligere modeller senere. Selskapet bak mener den uovertrufne fleksibiliteten i arkitekturen vil gjøre at Amiga på ny blir den beste plattformen for kreative og unike applikasjoner.

I sommer er det 25 år siden Commodore lanserte Amiga, en plattform som sådde datainteressen hos millioner av barn og unge. Følg med på PC World i 2010 for flere Amiga-nyheter i anledning 25-årsjubileet.

Mer informasjon om AmigaOne X1000 finner du her.