Android passerer iPhone

Android passerer iPhone

Salget av Android-telefoner øker kraftig i USA, men iPhone-salget holder seg stabilt.

Nye tall fra analysebyrået NDP viser at salget av Android-telefoner virkelig har skutt fart på det amerikanske markedet.

I årets første kvartal stod Android som operativsystem for 28 prosent av smarttelefonsalget, ifølge NDP. Det er bak RIMs OS (Blackberry-telefoner) på 36 prosent, men foran iPhone OS på 21 prosent.

NDP-analytikere sier at oppgangen for det meste skyldes en aggressiv prissetting på Android-mobiltelefoner fra teleoperatører som Verizon, som har kjørt hardt på med to for prisen av én-kampanjer for sine smarttelefoner. I USA er det kun AT&T som får selge iPhone.

iPhone selger bra

Det betyr imidlertid ikke at Apple gjør det dårlig. Forrige uke la IDC frem en rapport som viser at Apple doblet iPhone-leveransen i første kvartal i 2010 sammenlignet med samme periode året før, med 8,8 millioner solgte enheter.

Apple har en markedsandel på 16,1 prosent blant produsenter av det IDC kaller «converged devices», med andre ord smarttelefoner. Det er en tredjeplass etter Nokia på 39,9 prosent og RIM på 19,4 prosent.

Samtidig viser comScores siste tall at Apple har fem prosent av det totale mobiltelefon-markedet (både smarttelefoner og vanlige mobiltelefoner).

- Ganske imponerende for et selskap som bare har én telefon, skriver John Paczkowski i All Things Digital.

Merk at tallene ovenfor måler alle forskjellige ting. NDP snakker om markedsandelen på operativsystemet for solgte smarttelefoner i USA, IDC sine tall dreier seg om produsentandel for smarttelefoner globalt og comScore viser til det totale mobilprodusentmarkedet.

Helt sammenlignbart er det heller ikke fordi Androids salgstall kommer fra en rekke enheter som nå kjører Googles operativsystem. Og i motsetning til Appe som har én enkelt telefon på ett teleselskap i USA, finnes Android på en haug modeller på tvers av de fire store amerikanske teleoperatørene.

Komponenter