Ansiktet som forteller alt

Ansiktet som forteller alt

CEBIT: Snart skal ansiktet ditt bli avlest i stadig flere situasjoner. Vi har sett på det mest spennende av ansiktsgjenkjenning. Og vi har blitt avslørt i Cebits hall 26.

HANNOVER: I det ene øyeblikket en ungdom. I det andre øyeblikket en ung mann. Men glad - alltid, selv i Computerworlds forsøk på å spille forbanna, trist eller sjokkert.

Kvinnen fra forskningsinstitusjonen Fraunhofer er ærlig på at teknologien ikke er perfekt ennå. Det sliter særlig med å si når folk er sinte og triste. Ansikt er såpass forskjellig i denne tilstanden.

Teknologien virker ved at to kameraer fanger folks ansiktsuttrykk. Så tar maskinen og finner ut av hva de betyr. Gjerne flere på likt. Opptil ganske mange, ifølge Frauenhofers representant.

Og det funker ganske nøyaktig. At den ikke plukket opp forsøket på å spille sur, trist og sjokka kan fort tilskrives dårlige skuespillegenskaper. Eventuelt det faktum at øynene forteller alt. At alderen vippet blir eneste åpenbare unøyaktigheten i eksperimentet.

Ansiktet til side, det er ikke det eneste kroppsfokus Fraunhofer har på Cebit, i hall 26, den såkalte lab-hallen.

Vis a vis ansiktsskanneren finner vi en shoppingassistent du styrer med hendene, på Kinect-aktig vis. Fremtidens ultimate selger for å lokke window-shoppere til å faktisk handle?

Instituttet har også en sak som på detaljnivå kan loggføre omtrent alt en fotballspiller gjør ved hjelp av sporing. På denne måten kan treneren få hjelp til å gjøre ham bedre.

Redder verden

Vi skal dog tilbake til øyet. En arkademaskin fanger Computerworlds blikk. I begge betydninger av setningen du nettopp leste. Plutselig står vi og spiller en variant av det klassiske spillet Astroids, der det gjelder å hindre at asteroider krasjer med jordkloden.

Eneste som forhindrer jordkloden fra total ødeleggelse er blikket. Men blikket kan drepe. Det kan i alle fall knuse asteroider. Det funker tålelig bra, men Computerworlds utsendte setter ingen rekorder.

Det er det svenske selskapet Tobii Technology som står bak akkurat denne øyegjenkjenningen. De er blant flere svenske selskaper til stede.

Nysgjerrigheten på hvor gode søta bror er på øyelesing drar oss med bakenfor arkademaskinene. Her står noen pc-er som også kan se deg rett i øynene.

Selv om kalibreringen feiler, funker demoen bra. Vi blar i slides, vi zoomer dit øynene ser og annet snadder.

På limpinnen - menn er menn

Og vi går rett på limpinnen da maskinen ber oss se på et sommerlig bilde. Av en eng, en ung mann som fotograferer og en innsjø, blant annet. Den sporer Computerworlds øynes ferd over bildet. Uten å advare om det på forhånd.

Undertegnede journalist kan sverge på at han ikke enset den delen av bildet den superkorte tiden øynene ble tracket, helt seriøst var det bare eng, vann og mann med kamera som ble husket, men det viser seg da altså å være to svært sommerkledde damer liggende på en eng litt til venstre i bildet. Ifølge sporingsmekanismen har blikket imidlertid vandret fra mann til vann og til bikinidamer. Det må ha vært underbevisstheten.

Til journalistens forsvar skal det påpekes at hans ene utslag på dette feltet ikke kan måles mot mannen rett bak i køen, som strengt tatt utelukkende så på den delen av bildet ifølge sporingsmekanismen, uten å legge merke til den fotograferende mannen. Og som så skyldte på mangefull kalibrering.

Komponenter