Antenneproblemer i iPhone 4

Antenneproblemer i iPhone 4

- Hold iPhone riktig i hånden, anbefaler Apple-sjef Steve Jobs.

Torsdag ble iPhone 4 lagt ut for salg i USA og fire andre land, men allerede dagen før lanseringen kom de første rapportene om at den nye telefonen har problemer med antennen og signalstyrken når brukerne holder iPhone-en i venstre hånd.

Antennen i iPhone 4 bruker en ny teknikk der metallrammen som omslutter telefonen består av to antenner. En av antennene er til Bluetooth, trådløs internett og gps. Den andre antennen brukes til gms-mottak.

På YouTube er det lagt ut flere videoer som viser at signalstyrken reduseres vesentlig eller forsvinner helt når brukeren holder telefonen i hånden.

Mange har rettet sine mistanker mot den nye antennen og mener at telefonen utsettes for forstyrrelser om brukerens hånd er fuktig. Andre hevder det ikke er noen problemer med signalstyrken i seg selv, bare i hvordan den vises på iPhone-skjermen.

- Hold den riktig

Ifølge nettstedet Engadget hevder Apple at det bare dreier seg om å holde telefonen på riktig måte, ved å unngå å holde telefonen i den nedre delen der metallrammene som utgjør antennene møtes. Dette er et kjent problem med alle trådløse telefoner, sier Apple.

Apple-sjef Steve Jobs skal i tillegg ha svart på en e-post fra en kunde som spurte hvorfor signalstyrken ble borte når han holdt sin iPhone i hånden på en spesiell måte.

- Unngå å holde telefonen på den måten, svarte Jobs i kjent stil.

Mange har stilt spørsmål om hvorfor et av de første tilbehørene som er blitt lansert for iPhone 4 av Apple er en gummi-list som skal dekke metallrammen rundt telefonen. Ikke overraskende anbefaler Apple også at man bruker denne gummi-listen for å få bedre signal.

Bare en skjønnhetsfeil

I en gjennomgang tdligere denne uken nevner journalist Walt Mossberg problemet i Wall Street Journal. Han hevder at Apple kommer til å ta hånd om saken til i en kommende programvareoppdatering.

- Under visse omstendigheter viste min iPhone 4 mindre signalstyrke enn min iPhone 3GS. Ifølge Apple er dette på grunn av en feil i programvaren, og det vil bli gjort noe med i programvareoppdateringen. Problemet er kun hvordan signalstyrken vises - det har ingen ting å gjøre med selve signalstyrken. I nesten alle tilfeller der telefonen viste at det ikke var dekning, var det dekning og jeg kunne fortsatt ringe med den, skriver Walt Mossberg.

Kjent problem

Den danske professoren og antenneeksperten Gert Frølund Pedersen spådde for lenge siden at antennen til iPhone 4 ville skape problemer.

- Det er ikke første gang en mobiltelefonprodusent bruker telefonens metallramme som antenne. Nesten alle mobiltelefoner med metalldeler bruker dette som antenne. Kretskortet på telefonen brukes som en del av antennen og metallrammen styrker signalet til kretskortet. Dette betyr at brukeren ikke kan unngå å forstyrre antennen når den berøres, sier Gert Frølund Pedersen til den danske nettavisen Comon.

Ikke bare antenneproblemer

Hvis du vil lese gjeldene rapporter fra brukere om disse antenneproblemene, kan du følge diskusjonen på Gizmodo her.

Gizmodo har også fått flere rapporter fra brukere om problemer med den nye skjermen på iPhone 4. Ifølge noen av disse rapportene har noen bruker opplevd misfarging på enkelte deler av skjermen.

Les om: