Apple får miljø-stryk

Apple får miljø-stryk

Lenovo på topp. Men ingen av tekno-selskapene får toppkarakter i en fersk miljø-ranking.

Greenpeace har publisert sin kvartalsvise undersøkelse om graden av miljøvennlighet blant it- og mobilselskaper. Lenovo topper listen etter å ha ligget på bunn tidligere. Hakk i hæl følger Nokia og Sony Ericsson, foran Dell og Samsung.

Mest stryk for manglende miljøtiltak får Apple. Selskapet scorer lavt på alle kriterier og har ikke forbedret seg på noen punkter.

På en skala fra 1 til 10 får Apple stusselige 2,7 poeng og ligger godt bak Panasonic og LGE (begge 3,6) som er nest verst. Lenovo i toppen har 8 poeng, mens Nokia får 7,3 og Sony Ericsson 7.

Fortsatt farlige stoffer

Greenpeace stiller to hovedkrav til selskapene: de må bli kvitt farlige stoffer i sine produkter, og de må ha gode returordninger og sørge for ansvarlig resirkulering av utgåtte produkter. Utgangspunktet for undersøkelsen er offentlig informasjon innhentet fra produsentenes nettsteder.

LES OGSÅ: Syk av dårlige websider

Lenvo får god uttelling i alle kategoriene, unntatt én. Selskapet har gode ordniger for produktretur og resirkulering, og de mest ambisiøse målsetningene av alle når det gjelder å bli kvitt farlige stoffer som PVC. Det trekker likevel ned at ingen produkter ennå er helt fri for PVC og BFR (bromerte flammehemmere) .

Elendig for Apple

Apple, derimot, har ingen tidsplan for utfasing av farlige stoffer og gjør i tillegg elendig figur, ifølge Greenpeace, med hensyn til resirkulering og returordninger. Markedslederne Dell og HP ligger på henholdsvis 4. og 8.plass av de 14 vurderte selskapene.

LES OGSÅ: Vil gjøre Ethernet miljøvennlig

Mange av selskapene har lang vei å gå når det gjelder retuyr og resirkulering, og de aller fleste sliter med å bli kvitt farlige kjemikalier.

Se hele listen her.

Komponenter