Apple flår deg

Apple flår deg

Apple-minne er opp til fire ganger dyrere enn tilsvarende minne fra andre produsenter. Kvaliteten er den samme.

Mens minneprisene stort sett ligger på et ganske flatt nivå med små variasjoner mellom de fleste produsentene, skiller Apple seg dramatisk ut. Her er det ikke rent få tusenlapper å tjene når du skal ut å handle som privatbruker, og for bedrifter er det svimlende summer vi snakker om.

Computerworld beregnet innkjøp av minne fra produsenten Kingston Technology. Dette er en av verdens største minneprodusenter. Kjøper du 8 GB minne til din MacPro fra denne produsenten på nettet, sparer du godt over 12.000 kroner i forhold til hva du må betale på Apple Store.

- Det er helt sykt, sier Jan Terje Kleiven hos minneprodusenten Kingston.

- Apple ønsker ikke å kommentere sine minnepriser, er den korte kommentaren fra Andreas Rødland i pr-byrået til Apple Norge.

Enorme forskjeller

Prisforskjellene på minne som selges via Apple Store i Norge og det man kan kjøpe minnet for hos en helt vanlig nettforhandler er overraskende store.

Til og med Apples egne autoriserte forhandlere opererer med lavere minnepriser enn det Apple selv gjør. Hos Eplehuset kan man fort spare noen tusenlapper eller hundrelapper litt avhengig av hvilken Mac man kjøper minne til.

Computerworld tok kontakt med Eplehuset for å få noen kommentarer på hvorfor det fungerer slik.

- Ingen kommentar, er også beskjeden fra Eplehuset i Trondheim, som er autorisert Apple-forhandler.

Det er først når man kommer inn på de store nettbutikkene som MPX, Komplett og Netshop at man virkelig kan gjøre de store innsparingene.

- Noen er uten tvil flinke til å være forretningsmenn, sier Jan Terje Kleiven hos minneprodusenten Kingston.

- Apple originalminne er steindyrt og de skal ha veldig godt betalt for denne typen produkter, understreker han.

- Samme kvalitet

Særlig bedrifter som kjøper serverløsninger og MacPro som de fyller helt opp med minne, kan spare enorme summer. Det er heller ikke slik at andre typer minne enn Apple-minne er av en lavere kvalitet.

- Når Apple lager en ny enhet sender de blant annet produksjonen av minne ut på anbud til mange produsenter. Hvis vi sier at anbudet går til ti produsenter, velger Apple tre av disse til å produsere minnet som senere ender opp som "Apple Originalminne", forklarer Kleiven.

Kingston er også en av produsentene som lager minne for Apple, men lager i tillegg egne minnebrikker etter de samme spesifikasjonene.

- En bedrift som kjøper inn ti MacPro-maskiner og fyller disse med minne vil fort kunne spare flere hundre tusen kroner ved å velge en annen leverandør på minnesiden, sier Kleiven.

Rungende stillhet

Det er betenkelig når både Apple og også deres autoriserte forhandler, Eplehuset, opererer med priser som i enkelte tilfeller er det mangedobbelte av det forbrukere og bedrifter ellers må betale.

Etter det Computerworld har klart å bringe på det rene, er det ingen annen grunn til disse prisene enn at man ønsker å melke kunden så mye som mulig.

Når alle spørsmål om denne saken svares med rungende stillhet er det ikke mindre betenkelig.

- Nå skal det sies at mange forhandlere er flinke til å gi sine kunder alternativer. De selger maskinen fra Apple og tilbyr kunden minne fra en annen produsent, for eksempel Kingston.

Kort sagt er Apple flinke til å ta seg betalt, og det er en mulighet vi er flinke til å utnytte, avslutter Kleiven.

Les om:

Komponenter