Apple går for én port til alt

Apple går for én port til alt

Ny teknologi lar samme kabel ta seg av alt fra nettverket til skjermen.

Intel demonstrerte nylig en ny teknologi som lot dem kjøre skjermsignaler og data gjennom samme kabel. De kalte det for Light Peak, og er basert på fiberoptikk. Potensiale skal være hastigheter på hele 100 gb/s.

Ifølge Engadget skal teknologien være et samarbeid mellom Apple og Intel. Og målet er å få all data og signaler til å gjennom den samme type kabel, inn i samme type port. Det vil si én inngang til alt.

Det kan sies å være en forbedring for Apple, med tanke på tidligere meritter. Den første versjonen av Iphone hadde ikke engang en vanlig minijack-inngang for høretelefoner, og telefonene bruker fortsatt ikke en standard USB 2.0-plugg.

Ut med USB

Engadget mener å sitte på dokumenter og kilder som bekrefter at Intels Light Peak-teknologi utvikles på bestilling fra Apple.

De vil etter sigende lansere produkter hvor brukervennlighet blir tatt til et nytt nivå. Maskiner kan få én port, eller flere porter som alle er like, hvor du kan plugge inn alt. Man trenger dermed ikke lenger å finne riktig kabel til riktig port, men bare plugge i vei.

USB, Firewire, HDMI og andre standarder kan dermed bli historie for Apple.

Også mobilt

Ifølge Engadgets kilder skal Apple rulle ut produkter med teknologien allerede i slutten av 2010.

Videre skal det også komme versjoner av Light Peak for mobile enheter i 2011, som Ipod og Iphone. Dette kan være godt egnet for blant annet tablet-maskiner, som ryktene tilsier at Apple skal komme med i nær fremtid.

Da Imac kom ut i 1998, var det den første Apple-maskinen som hadde USB. Denne teknologien var også utviklet av Intel, og ble gjort populær delvis av Apple. Om det samme kan skje med Light Peak, vil tiden vise.

Her kan du se Intels demonstrasjon av teknologien:

Komponenter