Apple gjenoppliver LP-en

Apple gjenoppliver LP-en

Apple lanserer iPod med videokamera og gir iTunes god, gammeldags LP-funksjon.

Med Steve Jobs tilbake på scenen kunne Apple onsdag kveld presentere en rekke nyheter for iPod og iTunes.

Apple har introdusert en ny iPod nano, som kommer med innebygd videokamera (på baksiden), mikrofon og høyttalere. Den har også fm-radio, til manges store overraskelse. Videoene skal kunne lastes opp rett til YouTube. Mp3-spilleren kommer i en 8 GB- og en 16 GB-modell og vil koste henholdsvis 1250 kroner og 1490 kroner.

SE VIDEO: Macworld fikk en rask demonstrasjon av nye iPod nano

I tillegg er den populære iPod touch nå blitt raskere og fått mer lagringskapasitet. Man trodde på forhånd at også iPod touch ville få videokamera, men ifølge Steve Jobs var det større behov for at spilleren gikk ned i pris enn at den fikk kamera. Dette for at flere folk skal ha råd til den.

Den klassiske iPod-en, iPod classic, har også fått større disk (fra 120 GB til 160 GB) - den forsvant ikke, slik noen hadde spådd på forhånd. iPod shuffle kommer dessuten i nye farger.

LES: Macworld liveblogget fra onsdagens pressekonferanse

iTunes 9 gjør livet enklere

Apples populære musikkprogram har også kommet i en ny versjon. Det skal bli mulig å synkronisere iTunes-innhold, både musikk, filmer, tv-show, til opptil fem datamaskiner i huset, såkalt "Hjemmedeling".

En ny funksjon skal dessuten gjøre det mulig for brukere å organisere applikasjoner på iPhone via iTunes.

Musikkbutikken iTunes Store er også redesignet med bedre navigasjonsmuligheter, nye artistsider og så videre.

I tillegg har det kommet nytt innhold i musikkbutikken, iTunes LP, digitale album som bringer tilbake skikkelige bilder, tekst og annen informasjon om musikken. Her vil man få fotogallerier, videoer og så videre, og menyer som på dvd-vis, med spillelister, mulighet for å scrolle gjennom tekstene med mer.

iTunes 9 er tilgjengelig som en gratis nedlasting fra Apple sine nettsider .

LES OGSÅ:

Apple vil redde albumsalget

Ny programvare til iPhone

iPhone OS 3.1 kommer også med noen nye funksjoner og oppdateringer. Genius-funksjonen fungerer nå også med applikasjoner, det betyr at du vil få automatiske programanbefalinger basert på hva du allerede har i iPhonen din. Det vil gjøre det enklere å finne applikasjoner du er på jakt etter.

Du kan også kunne kjøpe ringetoner til iPhone fra iTunes Store, hvor det skal være rundt 30 000 ringetoner fra de store plateselskapene. Ringetonene vil koste 1,29 dollar per stykk og vil dukke opp i iPhone-innstillingene så fort de er lastet ned. iPhone 3.1 er tilgjengelig fra og med i dag som en gratis nedlasting for alle 3.0-brukere.

Årlig tradisjon

Pressekonferansen ble arrangert i Yerba Buena Center for the Arts Theater i San Francisco onsdag kveld norsk tid.

Det er nærmest blitt en tradisjon for Apple å lansere nye iTunes- og iPod-produkter her. Senest på samme dato i fjor, 9. september 2008, sto Apple-sjef Steve Jobs på scenen i Yerba Buena Center og lanserte versjon 8 av mediespillerprogrammet iTunes og flere nye iPod-modeller.

Temaet i fjor var «Let's rock» - i år var det «It's only rock and roll, but we like it». Setningen er identisk med navnet på en låt fra et album med samme navn som Rolling Stones kom med i 1974.

Stones-vokalist Mick Jagger sa den gang at låten var en protest mot at pressen aldri var helt fornøyd og alltid hadde noe å utsette på de nye låtene som bandet ga ut, noe Stones hadde sett seg lei på. Om det er lignende tanker som ligger bak Apples temavalg i år, vites ikke.

Steve Jobs' gjorde forøvrig sin første offentlige opptreden etter at han kom tilbake fra et seks måneder langt sykeopphold i juni. Apple-sjefen ble møtt med stor jubel da han kom på scenen for å introdusere kveldens nyheter.

Les om: