Apple og HP i skoleduell

Apple og HP i skoleduell

Apple er klar nummer én på skolemarkedet i Vest-Europa – nummer to i Norge etter HP.

For tiende kvartal på rad er Apple nummer én i salget av datamaskiner til utdanningsmarkedet i Vest-Europa.

Dette viser nye tall fra analysefirmaet Gartner.

LES OGSÅ: Spår Microsofts død i skole-Norge

På det norske utdanningsmarkedet er det HP som sitter på tronen, men Apple ligger hakk i hæl – og lå en periode i fjor foran HP også her i Norge, ifølge Gartner-tallene.

Tallene er interessante fordi de viser at Apples satsing på utdanningssektoren ikke bare er et amerikansk fenomen, slik enkelte har yndet å hevde.

Apple-HP-rivalisering i Norge

Av de 11 470 datamaskinene – både bærbare, stasjonære og «andre» - som ble solgt til den norske utdanningssektoren i siste kvartal av 2008, kom 2 987 maskiner fra Apple. HP kom på førsteplassen med 3 316 maskiner.

Kvartalet før, i perioden juli-september 2008, lå imidlertid Apple på topp også i Norge, med 5 241 solgte datamaskiner til den norske utdanningssektoren, mot 3 064 HP-maskiner.

Det var i alle kvartaler i fjor et langt sprang ned til tredjemann på listen. I siste kvartal 2008, som i mange av de foregående kvartaler, var dette Acer.

Fra fjerdeplass og nedover finner vi i fjerde kvartal Dell, Fujitsu Siemens, Lenovo og Komplett, med IBM, Toshiba og Sun så vidt inne på statistikken.

Målt i prosent var fordelingen i siste kvartal 28,9 prosent til HP, 26 prosent til Apple og 15 prosent til Acer.

På topp i Vest-Europa

Gartners tall for Vest-Europa viser altså at Apple har ligget på toppen gjennom alle de 10 siste kvartalene. For siste kvartal av kalenderåret 2008 ga dette Apple en markedsandel på 24,5 prosent, mot 17,8 prosent til nummer to på listen, ikke overraskende HP.

Målt i solgt enheter betyr dette nesten 156 000 datamaskiner fra Apple og vel 113 000 datamaskiner fra HP i fjerde kvartal. Sammenlagt ble det solgt over 630 000 datamaskiner til utdanningssektoren i Vest-Europa i fjerde kvartal i fjor.

Skolestrid om Apple

Helt fra starten av har Apple satset sterkt på utdanningssektoren, men her i Norge har enkelte ildsjeler møtt motstand fra skolehold i spørsmålet om å tillate bruk av Mac som alternativ til Windows-pc-er i klasserommet.

På den andre siden var firmaet Høyskoledata en av de første store Macintosh-forhandlerne i Norge på 1980-tallet, med høyere utdanning som hovedmålgruppe, hvilket viser at det norske utdanningsmarkedet i hvert fall tidvis har hatt fokus fra Apple.

Les om: