Apple jobber med nytt lydformat

Apple jobber med nytt lydformat

Dette og flere andre nyheter på iTunes-fronten.

Oppi iPhone 5-spekulasjoner og iPad 3-lanseringer drukner fort nyhetene fra iTunes, som fremdeles er et stort marked for Apple.

"Adaptive streaming"

Den britiske avisen The Guardian kan melde at Apple etter sigende jobber med å tilpasse iTunes Match og iTunes In the Cloud-tjenester til strømmingsløsninger som tilpasser seg tilgjengelig båndebredde.

Tanken er at dette blir et helt nytt filformat for lyd, men det spekuleres også i en fullverdig strømmingsløsning tilsvarende Lala (som Apple i sin tid kjøpte).

Musiker Neil Young har tidligere hevdet noe liknende da han sa at Steve Jobs selv ga uttrykk for interesse i et HD-format for lyd, med 24-bit/96KHz. Til sammenlikning er cd-ens lydfiler samplet med 16-bit/44.1KHz.

Det kan være en mulighet for at Apple benytter anledningen den 7. mars til å komme med en lansering også for dette.

Mastered for iTunes

Apples iTunes-musikkbutikk har fått en egen avdeling for Universal-artister som er tilgodesett med spesielle, digitale mastere av utvalgte album. Lyden skal være optimalisert for digitale lydfiler.

Dette inkluderer album som Madonnas “MDNA,” U2s “Achtung Baby,” Paul McCartneys “Kisses On The Bottom,” og en rekke ande skiver fra blant annet Bon Jovi og John Coltrane. Flere finnes i iTunes.

Apple ønsker helt klart å satse på kvalitet, og har publisert retningslinjer for hvordan plateselskaper skal gå frem for å havne i denne seksjonen - les mer om dette her (pdf). Dette sammenfaller med lanseringen av en rekke digitale verktøy for denne prosessen - se her .

Beatles-ringetoner

Musikkentusiaster med sansen for Fab Four kan glede seg over at 27 hits som har toppet listene i England og USA nå kan kjøpes som ringetoner til iPhone i iTunes Store. Dette inkluderer klassikere som Yesterday og Hey Jude.

Lenge glitret britene med sitt fravær på iTunes, men etter iherdig innsats av storfan Steve Jobs klarte man til slutt etter årelange forhandlinger å lande en avtale (som etter alt å dømme har vært lukrativ også for The Beatles selv). Du finner ringetonene fra din iPhone.

Dobbelt platina

Grammy-grossist Adele har blitt første artist til å selge til dobbelt platina på iTunes med albumet 21. Det betyr over 2 millioner solgte eksemplarer - ikke verst til bare å ha vært i salg i ett år. Internasjonalt har albumet solgt i over 18 millioner eksemplarer.

Albumet har toppet den amerikanske Billboard-listen i over 21 uker, noe som er rekord for en kvinnelig artist i den 56 årige historien til listen.

Les om:

Komponenter