Apple knuser alle forventninger

Apple knuser alle forventninger

iPad er nå større enn Mac. Hver dag selges cirka 363.000 nye iOS-enheter.

Apple la i natt norsk tid frem nye kvartalstall for perioden 26.april til 25. juni. Nok en gang knuste selskapet analytikernes estimater, og aksjen spratt opp med 5 prosent.

Apple har dermed blitt 210 milliarder kroner mer verdt bare på de siste fem dagene på børs.

Det er spesielt det fantastisk sterke salget av iPad som gjør at Apples inntekter og resultat skyter til himmels. Apple har nå større inntekter fra iPad enn fra Mac!

iPad-salg opp 183 prosent

Salget av iPad har økt med intet mindre enn 183 prosent, sammenlignet med samme kvartal i fjor, målt i antall enheter.

Det har blitt solgt flere iPad-er enn Mac-er i noen kvartaler nå, men fordi hver Mac er langt dyrere, har Mac gitt større inntekter til Apple enn iPad. Men dette er det nå slutt på. Sist kvartal solgte Apple mer enn dobbelt så mange iPad-er som Mac-er.

Totalt solgte Apple 9,2 millioner iPad-er og 3,9 millioner Mac-er. Det gav inntekter på henholdsvis seks milliarder dollar for iPad-salget og 5,1 milliarder dollar for Mac-salget.

Apple-direktør, COO, Tim Cook uttalte i forbindelse med kvartalsfremleggelsen at noe av veksen iPad-salg skyldtes at noen kunder valgte å kjøpe iPad fremfor Mac, men at iPad-salget i enda større grad gikk ut over konkurrentenes salg av Windows-pc-er.

Apple solgte alle iPad-er de maktet å produsere sist kvartal.

iPhone-salg opp 142 prosent

Til tross for alt man leser om den eksplosive veksten i salget av Android-telefoner: Salget av iPhone går strålende for Apple, og bedre enn analytikernes spådommer. Det ble solgt 20,34 millioner iPhone-mobiler, mens analytikerne hadde ventet seg 17 millioner.

På ett år har veksten i antall epletelefoner vært på 142 prosent.

Måker inn penger

Inntektene til Apple steg hele 82 prosent i forrige kvartal, til nesten 29 milliarder dollar.

Og mens IT-bransjen og forbrukerelektronikk-bransjen ellers er preget av lave marginer, altså at leverandørene tjener få kroner per produkt de selger, er Apple i en klasse for seg. Hver gang du kjøper et Apple-produkt, tjener Apple gode penger. Bruttomarginen var ifølge Apple 41,7 prosent.

Av de 29 milliardene i inntekter, satt Apple igjen med en fortjeneste på 7,3 milliarder dollar, en økning på 125 prosent.

iPod-salget stuper

Markedet for mp3-spillere er i fritt fall, og med over 70 prosent av markedet merker også Apple godt til at forbrukere i stadig mindre grad kjøper mp3-spiller. Apple opplevde en nedgang på 20 prosent i iPod-salget sitt. Over halvparten av salget til Apple er iPod touch, som vel strengt tatt, med sine hundretusener av applikasjoner, like gjerne kunne vært kalt en PDA som en mp3-spiller.

Antall iOS-enheter eksploderer

Hver dag selges det cirka 223 000 iPhone-telefoner og 102 000 iPad-er. I tillegg kommer cirka 38 000 iPod touch. Tilsammen utgjør det et salg på cirka 363 000 iOS-enheter per dag.

Til sammenligning rapporterer Google at det aktiveres cirka 550 000 Android-enheter hver dag, noe som øker med over fire prosent hver eneste uke.

Det aller meste av dette er imidlertid smarttelefoner. Tim Cook sa også under kvartalsfremleggelsen at det ikke virket som konkurrentene fikk noe særlig grep om nettbrettmarkedet, og gjorde et poeng av det sparsomme tilbudet av tilpassede applikasjoner til Android-nettbrett - et hundretalls, sammenlignet med over hundre tusen iPad-applikasjoner.

Ønsker du Flere tall? Våre kolleger i Macworld Sverige har lagd en flott sak, der de presenterer grafene Apple presenterte under kvartalstallfremleggingen: Apples kvartalsrapport knuser alla prognoser .