Apple knuser finanskrisen

Apple knuser finanskrisen

Apple er som Norge og trosser finanskrisen. I siste kvartal leverer Apple rekord-resultater - når julesalget holdes utenom - og gjør narr av Wall Streets spådommer.

Apple ser ut til å klare seg, finanskrise til tross og med Steve Jobs fraværende de to siste kvartalene. Omsetningen i Apples tredje kvartal var på 8,34 millarder dollar (omlag 52,6 milliarder kroner), med et overskudd på 1,23 milliarder (omlag 8,3 milliarder kroner). Fortjenestesmarginen er på 36,3 prosent, opp fra 34,8 prosent i foregående år. Apples fiskalår begynner i oktober, i takt med julesalget.

Hele 44 prosent av omsetningen kommer nå fra salg internasjonalt. Apple kunne plusse på hele 2,3 milliarder dollar til den allerede ekstremt gode kontantbeholdningen, men Apples finansdirektør Peter Oppenheimer sa at selskapet vil være fortsatt konservative med pengene i dagens økonomiske miljø.

Bærbar-topp

Apple solgte 2,6 millioner Mac-er - dette er opp 4 prosent fra foregående år. Det er også en forbedring fra andre kvartal.

Spesielt salget av bærbare maskiner går godt: Opp 25 prosent fra kvartalet før, og opp 13 prosent fra perioden året før. I Europa gikk salget noe ned i denne perioden sammenliknet med perioden før, men er likevel 9 prosent bedre enn samme kvartal året før.

Tilsvarende ble det solgt 10,2 millioner iPod-er i samme kvartal - dette er ned 7 prosent i forhold til året før. Finansdirektør Oppenheimer innrømmer at dette vil være et synkende marked for firmaet i årene fremover, men sier at det var med tanke på dette at iPhone og iPod touch ble lansert. Spesielt iPod touch-modellen er en bestselger blant iPod-modellene.

Enorm iPhone-etterspørsel

Men det ble også solgt hele 5,2 millioner iPhones på samme tid, og dette er opp 626 prosent fra året før (husk at iPhone 3G ble lansert internasjonalt for bare et år siden). Apple lanserte i denne perioden den nye 3GS-modellen, og etterspørselen er så sterk at man ikke klarer å møte denne fullt ut.

Apple satte også ned prisen på den eksisterende 3G-modellen til 99 dollar i USA, og det kan virke som om denne modellen fremdeles selger meget godt sammen med den nye utgaven, i henhold til kommentar fra Apples daglige leder Tim Cook.

Steve Jobs kommenterte at Apple lager sine mest innovative produkter for tiden, og at kundene responderer til dette. Han er glad for å ha solgt så mange iPhones i denne perioden, og at Apples iTunes AppStore kan melde om hele 1,5 millarder nedlastinger i det første driftsåret. For øvrig kan det nevnes at Apple har solgt hele 8 milliarder (!) lydspor over iTunes Store.

Via Apple.

Nedenfor ser du en grafisk fremstilling av salgstallene, laget av våre kolleger i amerikanske Macworld .

Flere detaljer og reaksjoner kommer senere onsdag.

Les om: