Apple mot nye høyder

Apple mot nye høyder

Apple presenterte mandag det mest inntektsgivende kvartalet noensinne.

Apple kunne i går presentere meget sterke tall for det første kvartalet for regnskapsåret 2010. Resultatet kan oppsummeres med tittelen på Jobs-deleide Disney Pixars siste hit: UP.

Opp, opp, opp

Apple kunne melde om den største omsetningen og fortjenesten i et kvartal noensinne. Apple omsatte for 15,68 milliarder dollar (cirka 91 milliarder kroner) i tidsrommet, og kan skryte av marginer i overkant av 40 prosent. Apples finansår begynner i oktober.

Peter Oppenheimer, Apples finansdirektør, kunne melde at firmaet har lagt seg opp 5,8 milliarder dollar (omlag 33 millarder kroner) i kontanter i perioden. Finanskrisen har fart godt med Apple.

Apple-sjef Steve Jobs var meget fornøyd med resultatet, og sa at dersom man omregner kvartalsresultatet til et årsresultat, så er Apple faktisk et konsern i 50 milliarder dollars-klassen!

Han sa videre at produktene som Apple vil lansere i løpet av året er meget sterke. Det starter med produktlanseringen denne onsdagen. Dette er ifølge Jobs "a major new product that we’re really excited about.” Intet mindre forventes av et samlet pressekorps.

Rekordmange Mac-er

3,36 millioner Mac-er ble solgt i perioden - dette er en økning på 33 prosent i forhold til samme kvartal i det foregående året. Ser man på antallet Macintosh-maskiner ble mange av disse solgt til førstegangs-kjøpere, ifølge Oppenheimer.

Salget av bærbare gikk noe ned i perioden, men til gjengjeld steg omsetningen av stasjonære maskiner. Sistnevnte står for omlag en tredjedel av Mac-salget, og det er spesielt de nye iMac-ene som gjør det godt.

Millioner iPhones

Hele 8,7 millioner iPhones ble solgt i løpet av de tre månedene. Også dette er en dramatisk økning sammenliknet med samme periode i 2009 - salget økte med ganske nøyaktig 100 prosent.

Samtidig ble det solgt 21 millioner iPod-er. Selv om det er mye, så er det likefullt en nedgang. Dette er en fortsettende trend, med en reduksjon på 8 prosent.

Nedgangen ser imidlertid ikke ut til å bekymre Apple, ettersom iPod touch-salget går imot resten av iPod-strømmen. Ifølge Oppenheimer økte salget med 55 prosent sammenlignet med i fjor.

Apple oppgir ikke tall for iTunes-salget.

Økning i utlandet

Salg internasjonalt sto for hele 58 prosent av omsetningen. Både omsetningen og fortjenesten økte for Apple i Europa. Det samme gjelder for Australasia.

I første kvartal innførte Apple en ny regnskapsstandard som endrer hvordan salg av selskapets produkter bokføres, blant annet iPhone og Apple TV.

Les om: