Apple overrasker fremdeles

Apple overrasker fremdeles

KOMMENTAR: Julaften kom tidlig i år - med en lang rekke godt bevarte overraskelser fra Apple.

Først knallsterke kvartalsresultater og så et veritabelt gavedryss av nye produkter! Det blir nesten for mye på en gang. Midt oppe i alt det skinnende nye designet er det også en del små overraskelser.

Den største overraskelsen er den nye musen. Apple endrer navnet fra Mighty Mouse til Magic Mouse. Med Steve Jobs som største enkeltaksjonær i Disney vet man jo aldri hvor dette kan ende?

For det første kutter Apple ut rullehjulet til fordel for en heldekkende, berøringsfølsom flate som dekker hele den buede formen. Det er nesten som en sammensmelting av en multitouch-styreflate kjent fra de nye bærbare med Apples mus. Designet er helt nytt i Apples formspråk.

Musen støtter scrolling i alle retninger gjennom bevegelse med én enkelt finger. I tillegg støttes to-finger-gester for å navigere frem og tilbake mellom nettsider, fotografier i iPhoto og så videre. For å klikke musen trykkes overflaten ned - hele skallet fungerer som en museknapp. Og kontekst-klikking foregår fremst på nesen.

Presis laser-navigering

Man kan dessverre ikke gjøre to-finger zoom-bevegelser slik som på en MacBook, og heller ikke «tappe» i stedet for å klikke. Men musen er lett og bruker presis laser-navigering som skal la en bruke nesten alle overflater, også glass. Musen er selvfølgelig trådløs - det er faktisk også tastaturet som medfølger de nye iMac-ene.

Den andre overraskelsen er Apple Remote-fjernkontrollen. Denne har ikke endre utforming siden den ble lansert for fire år siden, selv om datamaskinene som den har akkompagnert, har endret seg vesentlig siden den gang. Fra tidligere å være bygget i hvit, glossy plast er den nye i deilig formstøpt aluminium. Den vil utvilsomt stå seg godt sammen med Unibody-notebook-ene og AppleTV.

Knappe-oppsettet er overraskende endret. Play-knappen er faktisk flyttet ut av senter-posisjonen og ned sammen med meny-knappen. Den er også noe større enn den gamle. Mon tro om Apple har satt av plass til andre hemmeligheter som gyro-sensorer? Batterifaget er gjort sikrere med en skrukork. Apple lover støtte for nyere maskiner og iPod-er.

Helstøpt bærbar

Den tredje overraskelsen er det nye designet til MacBook. Støpt som et sammenhengende stykke skinnende blank hvit plast har modellen fått liknende robuste utførelse som MacBook Pro-storebroren i aluminium. Det eneste aberet er at plasten som materiale dessverre ikke tillater den mer eksklusive, kantfrie montering av skjermglasset slik vi kjenner det fra MacBook Pro-serien.

Formfastheten man vinner er samtidig også en formmessig gevinst. Modellen har virkelig fått et utrolig helhetlig utseende som på mange måter re-aktualiserer denne rimelige inngangsbilletten til Apples fantastiske verden.

Mini-tjener

Den fjerde overraskelsen er Mac mini-modellen som kommer i en dedikert server-versjon. Hva er spesielt med denne? For det første er det Apples minste og rimeligste tjener, og spesielt utformet for mindre bedrifter og hjemmet. Den kommer ferdig satt opp med OS X 10.6 Snow Leopard Server og vil kunne betjene epost- og nett-tjenester eller fungere som medieserver for mange brukere.

Den opprettholder det lille formatet som Mac mini er kjent for, men endrer det noe i den forstand at det optiske drevet er fjernet til fordel for plass til en ekstra harddisk. Skulle behovet likevel være tilstede for å lese en cd eller dvd, kan man utvide med en ekstern stasjon i samme lekre design. Enkelt, og effektivt.

Et annet kjekt faktum er at de nye, oppdaterte iMac-modellen har fått utrolig imponerende skjerm-oppløsninger. 21,5-tommeren klarer full hd-oppløsning med 1920 x 1080 piksler, mens storebror på 27 tommer når helt opp til 2560 x 1440 piksler. Det er nesten samme oppløsning som det gamle 30-tommers Apple Cinema Display. Og lekre å se på er de også, med utfallende glassplate i fronten. Nesten som en designer-tv.

For alle som fremdeles foretrekker skrivebordsmodeller på grunn av skjermstørrelse, er dette en sikker vinner. Bare synd Apple ikke har klart å komme på godfot med Blu-ray-lisensiering enda, spesielt siden vi fremdeles ikke har glede av iTunes film-nedlasting i hd-format.

Men faktisk så er det en DisplayPort-inngang til 27-tommersmodellen som også støtter DHCP, så med den rette kabelen så kan hele maskinen faktisk gjøres om til en ekstern skjerm! Dette forlenger også levetiden betraktelig - hvem har vel ikke ønsket å kunne bruke en gammel iMac som ekstern skjerm for en nyanskaffet?

Det er hyggelige overraskelser også på trådløs-fronten. AirPort Extreme- og Time Capsule-basestasjonene er oppdatert, og disse gjør nå bruk av MIMO-teknologi som ifølge Apple skal forbedre WiFi-ytelsen med opptil 50 prosent, og samtidig også forbedre rekkevidden med 25 prosent. Du kan lese mer om denne teknologien hos Apple her.

Les om:

Komponenter