Apple rykker opp til fjerdeplass

Apple rykker opp til fjerdeplass

Apple er blitt den fjerde største pc-produsenten i verden - når nettbrettene regnes med.

Hele 88,6 millioner pc-er ble solgt i første kvartal i år på verdensbasis, når man tar med nettbrettene i statistikken. Dette er en økning fra 82,8 millioner i første kvartal i fjor, og det har altså vært god vekst i pc-salget, ikke nedgang, slik det er blitt meldt tidligere.

Med nettbrettene inkludert rykker Apple opp til fjerdeplass på listen over verdens største pc-produsenter, med en markedsandel som er økt fra 3,5 prosent til 9,5 prosent.

Samtidig er Apple klar markedsleder på nettbrett. I alt ble det solgt 6,4 millioner nettbrett i første kvartal, og her har iPad en markedsandel på hele 74 prosent, melder Macworld USA .

Det er altså gode Apple-tall markedsanalysefirmaet Canalys nå har lagt fram. Og selskapet spår at Apple vil være klar markedsleder på nettbrett også i andre kvartal, selv om selskapet nå vil merke økt nettbrett-konkurranse fra Acer, Asus, LG og Research In Motion (RIM).

HP er fremdeles den klart største pc-produsenten i verden, etterfulgt av Acer og Dell - og med Apple på fjerdeplass, ifølge Canalys. Analysefirmaet sier at Apple hadde en markedsandel på 9,5 prosent av pc-markedet i første kvartal, etter å ha forbedret salget med hele 187,9 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. Da var Apple oppført med en markedsandel på 3,5 prosent i statistikken fra Canalys. En drastisk økning, altså.

Ulike kategoriseringer

Tallene fra Canalys avviker fra tallene som tidligere er lagt frem fra kjente markedsanalysefirmaer som IDC og Gartner. Analytikerne er rett og slett uenige om kategoriseringen av nettbrettene. Mens både IDC og Gartner har meldt om nedgang i pc-salget i første kvartal, sier Canalys at det har vært vekst. Men Canalys regner altså med nettbrettene i pc-statistikken, det gjør ikke Gartner og IDC.

Gartner og IDC hevder det har vært nedgang i pc-salget dels på grunn av økonomisk usikre tider og dels på grunn av den økende konkurransen fra tavle-pc-er eller nettbrett. IDC kjører separat statistikk for nettbrett og e-leserutstyr, fordi selskapet ikke anser nettbrettene for å være pc-er.

Canalys inntar et annet standpunkt. Selskapet har foretatt en forbrukerundersøkelse som klart viser at bruken av nettbrett ligner mer på bruken av en vanlig pc enn på bruken av mediespillere og e-boklesere. Nettbrettene brukes til vanlig datamaskin-aktivitet som nettlesing, e-post, bruk av sosial medier og vanlig medietilgang, fastslår Canalys. Derfor mener selskapet at nettbrettene må telles som en del av pc-markedet.

Tidligere har både IDC og Gartner vedgått at iPad har skylden for noe av oppbremsingen i pc-salget. Canalys mener altså at dette gir et ukorrekt bilde av utviklingen i det totale pc-markedet, som altså vokser og ikke er for nedadgående likevel.

Produsent

Solgte pc-er 1. kv. 2011

Markedsandel

Endring fra 1. kv. 2010

HP

14,7 millioner

16,6 %

- 5,8 %

Acer

11,3 millioner

12,8 %

- 6,5 %

Dell

10 millioner

11,3 %

+ 2,8 %

Apple

8,45 millioner

9,5 %

+ 187,9 %

Lenovo

8,2 millioner

9,2 %

17 %

(Kilde: Canalys )

Komponenter