Apple saksøker HTC

Apple saksøker HTC

Beskylder HTC for tyveri av iPhone-funksjonalitet. HTC avviser anklagene.

Apple er på krigsstien om dagen. Bare et par måneder etter at selskapet ble saksøkt av Nokia på grunn av iPhone, går Apple nå til sak mot HTC.

Apple mener HTC har stjålet 20 patenter relatert til iPhones brukergrensesnitt, underliggende arkitektur og maskinvare. Patentene dreier seg for det meste om styring av mobilen ved hjelp av berøring og fingerbevegelser.

- Vi kan sitte og se på at konkurrenter stjeler våre patenterte oppfinnelser, eller vi kan gjøre noe med det. Vi har bestemt oss for å gjøre noe med det, sier Apple-sjef Steve Jobs i en pressemelding. Konkurranse er sunt, men konkurrentene våre bør lage sin egen originale teknologi, ikke stjele vår, fortsetter han.

Angriper Google og Microsoft

Flere eksperter tror søksmålet er et indirekte angrep på Google. De fleste HTC-mobiltelefonene nevnt i søksmålet er basert på Googles Android-operativsystem, blant annet Nexus One, Magic og Hero. Ifølge 9to5Mac har Google vært svært forsiktige med å putte multitouch-teknologi i HTCs Android-telefoner, og nå ser vi trolig hvorfor.

Med Android har Google seilt opp som en av Apples fremste iPhone-konkurrenter. HTC, Motorola, Samsung og Sony Ericsson benytter seg alle av Android i sine produkter. Apple håper nå å få stoppet salget av HTCs Android-telefoner som de mener har iPhone-funksjonalitet i seg. Windows Mobile-telefoner skal også være nevnt. HTC avviser anklagene.

- HTC er ikke bare innovatør av mobilteknologi, men også eier av mange patenter. Vi tar beskyttelse av amerikanske og internasjonale patentrettigheter svært seriøst, sier HTC, ifølge AFP.

Microsoft har foreløpig ikke kommentert saken. Les hele søksmålet fra Apple nederst i saken.

Patentkrangler med Nokia

I oktober i fjor gikk den finske mobilprodusenten Nokia til sak mot Apple også på grunn av patentbrudd. Nokia hevdet iPhone brøt ti ulike pantenter som hadde å gjøre med standardene for gsm, umts og wlan.

Apple svarte med å saksøke Nokia tilbake, men Nokia ga seg ikke der og sendte nok et søksmål Apples vei. Saken har foreløpig ikke vært oppe i retten. Apple har solgt mer enn 40 millioner iPhones siden introdusjonen i 2007.

Et annet selskap Apple krangler med om dagen, er Adobe. Fraværet av Flash-støtte på iPad og iPhone har satt sinnene i kok hos Adobe, men Apple nekter å støtte teknologien og mener den er utdatert.


Apple vs HTC -