Apple-sensur rammer South Park

Apple-sensur rammer South Park

Apple nekter å legge ut et spill basert på South Park-serien på AppStore.

Spillet, som altså er lagd for å kjøres på iPhone og iPod touch, har potensiale i seg til å virke støtende på enkelte, mener Apple.

Det er web-publikasjon Boing Boing som melder at South Park-spillet har ligget på vent siden oktober i fjor hos dem godkjenner programmene som får distribueres via AppStore.

LES OGSÅ: Altfor mye søppel hos AppStore

AppStore er Apples online-butikk for programvare til iPhone og iPod.

To avslag

Kilder i South Park-teamet siteres på at AppStore to ganger har gitt avslag på søknaden om å legge ut det nye spillet. Apple-folkene skal ha gjort det klart at innholdet er «potentially offensive» - eller støtende, på godt norsk.

Det finnes et «snilt» South Park-basert spill på AppStore, South Park Imaginationland, men det nye spillet har altså ikke sluppet igjennom nåløyet.

Det paradoksale i saken er at tv-serien som spillet er bygd på, fås leid hos Apples iTunes Store i hvert fall i USA og Storbritannia - i Norge får vi som kjent ikke tilgang til film og tv-serier via iTunes Store foreløpig. AppStore ligger som en egen avdeling hos iTunes Store, men er «fritatt» fra de nasjonale begrensningene som gjelder for film og tv-serier. Det betyr at det sensurerte South Park-spillet ville vært tilgjengelig også for norske iPhone-brukere, dersom det hadde sluppet gjennom på AppStore.

De som har lagd South Park-spillet, sier at innholdet ligger nær opptil tv-serien. Norske tv-seere har tilgang til serien på Canal+ Comedy.

Myknes opp

Apple-ansatte skal overfor South Park-folkene ha antydet at reglene for AppStore kan bli myknet opp noe i fremtiden, slik det har skjedd på musikkavdelingen av iTunes Store. Til å begynne med ble sanger avvist dersom teksten inneholdt banneord eller referanser til sex, men det er det slutt på.

LES OGSÅ: Fly- og helikoptersimulator til iPhone

South Park-tegnefilmene har gått på amerikansk tv siden 1997. Det er selskapet Comedy Central som står bak serien.

Reglene som Apple går etter når programvare skal godkjennes for å legges ut på AppStore, er uklare, og Nick Spence hos britiske Macworld skriver at tilfeldigheter synes å prege godkjennelsesprosessen.

Da Apple lanserte AppStore i mars 2008, inneholdt presentasjonen til Apples toppsjef Steve Jobs et lysbilde der følgende ord var listet opp: «Porn, privacy, bandwidth hog, unforeseen, malicious, illegal.»

I presentasjonen sa han at porno, ondsinnet programkode og programmer som invaderer brukernes privatsfære vil bli stanset. Men samtidig understrekte han at Apple og tredjeparts programutviklere har felles interesse i å få «et tonn av programvare ut» til iPhone-brukerne.

Men South Park ligger foreløpig på vent, altså.

Les om: