Apple sensurerer Dalai Lama i Kina

Apple sensurerer Dalai Lama i Kina

iPhone-applikasjoner som handler om Dalai Lama er ikke tilgjengelig i kinesiske App Store.

Apple har valgt å ta bort alle iPhone-programmer til har tilknytning til Dalai Lama fra den kinesiske versjonen av App Store. Sensuren ble innført etter at China Unicom begynte å selge iPhone offisielt i Kina for to måneder siden.

Les også: Tøff start for iPhone i Kina

- Vi fortsetter å følge lokale bestemmelser i de landene vi er etablerte i. Ikke alle applikasjoner er tilgjengelig i samtlige land, sier Trudy Muller, talsperson for Apple, i en kommentar til IDG News.

Minst fem iPhone-applikasjoner som er relatert til Dalai Lama har blitt fjernet fra den kinesiske versjonen av App Store. Applikasjonene inneholder blant annet sitater fra Dalai Lama, samt bønner og opplysninger om hvor han befinner seg i øyeblikket.

Kinesiske myndigheter mener at Dalai Lama er en farlig separatist som prøver å splitte Tibet fra Kina. Myndighetene i Kina har tidligere kalt Dalai Lama for "djevelen med et menneskelig ansikt", skriver PC för Alla.

I 1959 flyktet den nåværende Dalai Lama, Tenzin Gyatso, fra Tibet til India. I 1989 ble han tildelt Nobels fredspris i Oslo.

Flere gjør det samme

Apple er ikke det eneste it-selskapet som velger å gi etter for sensur-krav fra kinesiske myndigheter. Både Microsoft, Yahoo, Google og norske Opera har tidligere gjort det samme.

I fjor, under OL i Beijing, ble amerikanske iTunes Store blokkert i Kina etter at det ble lagt ut sanger om Tibet på musikkbutikken (Ifølge IDG News skal dette nå fungere igjen).

Lanseringen av iPhone i Kina har dessuten vært en vanskelig affære for Apple. Blant annet har selskapet måtte fjerne wlan-funksjonaliteten for å få lov til å lansere mobiltelefonen i landet.

Les om: